compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 47 19-11 t/m 25-11
Film van de week!
MENU

Belgrado - Bar

***1/20
Waardering: 3.5/5

Pitch

Belgrado-Bar vertelt het verhaal van twee conducteurs uit hetzelfde dorp en hun eindeloze discussies over de toekomst van Montenegro; over een Bosnische vluchtelinge, die alles is kwijtgeraakt en nu als seinwachter werkt op een station; over een zigeuner die in zijn levensonderhoud voorziet door van alles de grens over te smokkelen. Verhalen over overleven onder onmogelijke omstandigheden in een schitterende omgeving.
Delen op facebook
Belgrado - Bar
Nederland, 2002, 50 min,

bijzonderheden

Al lang geleden ontstond het plan voor een spoorwegverbinding tussen Belgrado (Servië) en Bar (Montenegro). Dit spoor moest een verbinding worden tussen twee broedervolken, 'twee ogen in hetzelfde hoofd', zoals Slobodan Milosevic de band tussen Servië en Montenegro karakteriseerde. De spoorweg werd aangelegd ten tijde van Tito in 1974.
Een paar jaar geleden gingen er stemmen op die de verschillen tussen beide landen benadrukten en werd de roep om een scheiding steeds sterker. De spoorlijn werd verdeeld. Op het Servische traject rijden Servische locomotieven en werken Servische conducteurs; over de grens werken hun Montenegrijnse collega's. Zowel in Servië als in Montenegro bestaan twee kampen die uitgesproken voor of tegen de scheiding van de beide landen zijn. De schaduw van de oorlog in voormalig Joegoslavië voedt nog steeds de dreiging van een nieuwe oorlog. In de trein komen we mensen tegen van wie de wonden van de laatste oorlogen net zijn geheeld en mensen die bereid zijn te blijven vechten voor hun vrijheidsidealen. Voor allemaal is in feite het belangrijkst hoe ze kunnen overleven in een economisch uitgeput en sociaal verwoest land.

We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Aanloop

Vuk Janic regisseerde ook Het Laatste Joegoslavische Elftal (2000) en 10 Geboden - Brieven aan God (2000).

Belgrado - Bar - Bioscopen, Tijden & Tickets

Belgrado - Bar in de bioscoop

De bioscoopprogramma's in Nederland lopen van donderdag tot en met woensdag. De programma's van de nieuwe speelweek worden uiterlijk dinsdag bekend gemaakt.

Synopsis distributeur

Productiemaatschappij: Pieter van Huystee Film & TV

Cast & Regisseur