compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 45 7-11 t/m 13-11
WEB | mobiel
Film van de week!
MENU
Home > Films > Elephant

Elephant

***1/20
Waardering: 3.8/5
Niet voor kinderen jonger dan 12 jaarGeweldAngst

drama, filmhuis

Pitch van Elephant
Elephant 1
Elephant 1
Delen op facebook
Elephant
Nederlandse première: 11-3-2004
Verenigde Staten, 2003, 84 min,
De film volgt een aantal studenten van een Amerikaanse High School. Wanneer twee leerlingen een bloedbad aanrichten door te schieten op iedereen die hun pad kruist, worden de levens van de jongeren volledig overhoop gegooid.
bijzonderheden over Elephant
Winnaar van de Gouden palm in Cannes 2003. In 2002 won de film Bowling for Columbine, dat eveneens ging over wapengeweld op scholen in de V.S. De leerlingen worden door de camera gevolgd in een documentaire-achtige stijl, en zijn vaak alleen van achteren zichtbaar. Uit video-opnamen die Columbine schutters Eric en Dylan in de weken voor de slachtpartij van zichzelf maakten, wordt duidelijk dat de twee uit waren op eeuwige roem. 'Filmregisseurs zullen om ons verhaal vechten', zegt Dylan zelfbewust tegen de camera. Om zich vervolgens af te vragen wie het meest geschikt zou zijn: Steven Spielberg of toch Quentin Tarantino? Het werd Gus van Sant.
De filmtitel 'Elephant' verwijst naar een boeddhistische parabel over blinde mannen, die allemaal tot verschillende conclusies komen als ze een olifant proberen te beschrijven. De blinde die aan de slurf heeft gevoeld, omschrijft de olifant als een slang. Degene die aan een poot voelt, denkt dat het een boom is. Een derde die aan zijn staart trekt, zegt dat het een touw is. Geen van allen is in staat het geheel te overzien.
Aanloop van Elephant
Gus Van Sant regisseerde eerder o.a. ook Drugstore Cowboy (1989), My Own Private Idaho (1991), To Die For (1995), Good Will Hunting (1997), Psycho (1998), Finding Forrester (2001) en Gerry (2002).
Recensies van Elephant
BioscoopAgenda van Elephant

Elephant in de bioscoop

De bioscoopprogramma's in Nederland lopen van donderdag tot en met woensdag. De programma's van de nieuwe speelweek worden uiterlijk dinsdag bekend gemaakt.