compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 09 4-3 t/m 10-3
Film van de week!
MENU

Justiça

****0
Waardering: 4/5

Pitch

De jonge vader Carlos Eduardo rijdt in een gestolen auto tegen een boom en wordt opgepakt door de politie. In een overbevolkte cel zit hij met vele lotgenoten zijn voorlopige hechtenis uit. Aan de hand van de ervaringen van Carlos, zijn familie, een strenge rechter en een pro deo advocate wordt in Justiça een beklemmend beeld geschetst van het bureaucratische Braziliaanse rechtssysteem.
Delen op facebook
Justiça
Nederlandse première: 6-5-2004
Nederland, 2004, 100 min,

bijzonderheden

Plaats van handeling is Rio de Janeiro, een metropool met vijf miljoen inwoners, waar het verschil tussen arm en rijk groot is. Deze sociale ongelijkheid, die typerend is voor de gehele Braziliaanse samenleving, is de oorzaak van veel criminaliteit. De film wordt wel vergeleken met Délits Flagrants (1994) van Raymond Depardon, waarin misstanden in het Parijse rechtssysteem werden blootgelegd.
Net als in Desi (2001), hanteert Ramos een observerende stijl van filmen, zonder interviews. Ze creëert een beklemmende sfeer met verstilde beelden van de verhoren in de kleine rechtszaal en toont de mensonterende situatie van de voorlopige hechtenis. Winaar van 'de Grote Prijs op het documentairefestival 'Visions du Réel in Nyon (2004).

We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Aanloop

Maria Ramos (Brazílië, 1964) verhuisde na haar studie muziek aan de universiteit van Brasília naar Europa, waar ze musicologie en elektro-akoestische muziek in Parijs en Londen studeerde. In 1990 kwam ze in Nederland aan de NFTVA studeren, met specialisatie documentaire. Haar debuut "Brasilia - een dag in februari" won de juryprijs op het International Documentary Festival van Sao Paolo. Met Desi (2001) won ze in 2000 de publieksprijs op het IDFA.
Na deze veelgeprezen film wilde Ramos weer in haar vaderland werken. Zonder concreet idee vertrok ze uit Amsterdam naar Brazilië, waar ze in een prille researchfase een rechtbank in Rio de Janeiro bezocht. ''Ik vond het fascinerend hoe in de rechtzaal de maatschappij weerspiegeld werd. Negentig procent van de mensen die voorgeleid worden, is afkomstig uit de armste milieus'', vertelt Ramos. ''Toen ontstond het idee voor deze film. Vervolgens ben ik anderhalf maand lang dagelijks naar hoorzittingen gegaan van verschillende rechters en ben ik gevangenissen gaan bezoeken, wat bijzonder onaangenaam was.''

Recensies van Justiça

Justiça - Bioscopen, Tijden & Tickets

Synopsis distributeur

Productiemaatschappij: Limite Produções, Nederlandse Programma Stichting (NPS), Selfmade Films

Cast & Regisseur