compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 15 11-4 t/m 17-4
Film van de week!
MENU

Mutanuka and Syasiya

Pitch

De wereld globaliseert en wordt steeds meer een mono-cultuur. Twee oude musici in Zambia lijken de laatste overgebleven cultuur-dragers. Crispin Mutanuka met zijn silimba xylofoon en Edwin Syasiya (geb. 1939) met zijn kanimba lamellofoon (= duim-piano), lijken geen erfgenamen achter te laten die de Zambiaanse muziek kan voortzetten
Delen op facebook
Mutanuka and Syasiya
2020, 57 min,

bijzonderheden

Terwijl het internationale toerisme zich blijft uitbreiden in Livingstone in Zambia en rondom de majestueuze Victoria Waterval, waar de Zambezi Rivier over een breedte van 1,6 kilometer naar beneden stort, speelt vlakbij zich een kleine culturele tragedie af. In de schaduw van microlight vluchten boven de waterval, bungee jumps vanaf de brug, helikopter trips, gamepark safaris, en wandelingen met getemde leeuwen, sterft de eeuwenoude muziek cultuur van het Leya volk uit. De oude meesters Crispin Mutanuka (geb. 1931), met zijn silimba xylofoon, en Edwin Syasiya (geb. 1939), met zijn kanimba lamellofoon (= duim-piano), zijn de laatsten op hun respectievelijke instrumenten – wanneer zij sterven sterft de muziek met hen mee, daar de jonge mensen geen interesse tonen in het voortzetten van hun eigen traditie.

De documentaire film Mutanuka and Syasiya laat beide musici aan het woord over het verleden, de oorsprong en betekenis van hun muziek, hoe het komt dat ze niet opgevolgd zullen worden, en over de toekomst – de Mukuni (the Chief of the Leya) en de Bedyango (the Chieftainess of the Leya) praten ook hierover. Kan de invloed van de voorouders werkelijk gewoon ophouden? Vanzelfsprekend neemt de muziek van beide musici een prominente plek in, met uitvoeringen van meerdere stukken, en gezet tegenover het toeristische circus met sensatie en luxe, dat wél graag wilde dieren wilt aanschouwen maar geen interesse toont in lokale cultuur van hoog niveau.

De oude meesters Mutanuka and Syasiya zijn slechts twee voorbeelden van het wijdverbreide fenomeen in vele delen van Afrika, én in vele andere werelddelen: globalisering vormt een bedreiging voor traditionele cultuur. Deze film gaat over culturele diversiteit – de trieste realiteit dat de mensheid afstevent op een mono-cultuur, terwijl culturele diversiteit essentieel is voor de planeet.

We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Mutanuka and Syasiya - Bioscopen, Tijden & Tickets

Mutanuka and Syasiya in de bioscoop

Wil je Mutanuka and Syasiya zien? Koop of huur de film hier:De wereld globaliseert en wordt steeds meer een mono-cultuur. Twee oude musici in Zambia lijken de laatste overgebleven cultuur-dragers. Crispin Mutanuka met zijn silimba xylofoon en Edwin Syasiya (geb. 1939) met zijn kanimba lamellofoon (= duim-piano), lijken geen erfgenamen achter te laten die de Zambiaanse muziek kan voortzettenMeer films online, op DVD / BR


Disney+

Amazon Prime Video

Films en seriesFilms en series