compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 47 19-11 t/m 25-11
Film van de week!
MENU

The Last Victory

De Laatste Overwinning

Voor alle leeftijden

Pitch

Toscane, Italië. Elk jaar wordt in Siena de jaarlijkse paardenrace, de <i>Palio</i> gehouden. Het is niet alleen een strijd tussen paarden en hun jockeys, maar vooral tussen de verschillende wijken van de stad. Dit jaar zien de voortekenen er voor de wijk Civetta - die voor het laatst in 1979 won - er gunstig uit.
Delen op facebook
The Last Victory
Nederlandse première: 26-8-2004
Nederland, 2004, 88 min,

bijzonderheden

Wat precies de oorsprong is van de Palio en hoe die in de eerste tijden verliep is nooit helemaal duidelijk geworden. Wel is duidelijk dat de Palio al lang voor 1310 bestond. Na de door Siena in 1260 gewonnen slag bij Montaperti kreeg dit volksfeest ook een politieke betekenis. Sindsdien was het het niet alleen een dankzegging aan Maria maar, ook een bevestiging van autonomie en onafhankelijkheid van de stad. Bij iedere Palio nemen er tien wijken deel: de zeven die het vorige jaar niet hebben deelgenomen en dan nog drie die het vorige jaar wel hebben meegedaan en via een loting worden aangewezen.
Op het het Nederlands Film Festival heeft deze film twee Gouden Kalveren gewonnen, voor beste montage (Mario Steenbergen) en beste camera (Erik van Empel). Het was de eerste keer dat een documentaire was genomineerd in de categorieën montage en camera.

We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Aanloop

John Appel (1958) studeerde in 1987 af aan de NFTVA. Hij is regisseur en cameraman van (televisie)documentaires en jeugdseries. André Hazes - Zij Gelooft in Mij (1999) won de Joris Ivens Award van het IDFA. Hij maakte ook Senegal Surplace (2002).

The Last Victory - Bioscopen, Tijden & Tickets


Cast & Regisseur

Paolo Rossi

Young man
Camilla Marzucchi

Girl with glasses
John Appel

Regisseur