compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 07 14-2 t/m 20-2
WEB | mobiel
Verliefd op Cuba
MENU
Home > Filmnieuws > 'Dijk van een film'
Hungry Hearts Recensie
****0
Waardering 4/5

'Dijk van een film'

20-4-2015 BiosAgenda hoofdredacteur Quirijn Foeken zag op het filmfestival van Stockholm de film Hungry Hearts, die vanaf 23 april in Nederland te zien is. Hij schreef er het volgende artikel over.

Delen op facebook
'Dijk van een film'

'Dijk van een film'

De allereerste film die ik en mijn medejuryleden zagen was Hungry Hearts, een film van Saverio Costanzo met hoofdrollen voor Adam Driver en Alba Rohrwacher. We waren alledrie verheugd over deze film: als dit het niveau van alle 22 films zou zijn dan zouden we rest van de dagen heel wat pareltjes te zien krijgen. Helaas was het niveau van veel films niet zo hoog. Vooral de Franse films en Italiaanse films stelden teleur. Met name Gemma Bovery van Anne Fontaine en Missunderstood (Incompresa) van Asia Argento waren een ware aanfluiting. Dus Hungry Hearts bleef dagenlang bovenaan ons lijstje staan totdat we erg sterke films te zien kregen zoals Mommy, het Iraanse Tales (Ghesse-ha), Kreuzweg en Birdman.

Uiteindelijk won toch Hungry Hearts. De film gaat over een jong stel dat elkaar ontmoet, trouwt en een kind krijgt. Met de geboorte van hun zoon gaat het mis. De moeder openbaart zich als zeer paranoïde die hun zoon wil beschermen tegen alle invloeden van buitenaf: zonlicht, inentingen en voedsel dat zijzelf niet heeft geteeld zijn uit den boze. Dit zorgt ervoor dat de baby niet groeit vanwege ondervoeding. Vanaf dat moment kijkt Adam Driver bijna machteloos toe en moet uiteindelijk actie ondernemen om zijn zoon te redden.

Waarom deze film uiteindelijk gewonnen heeft? Onder andere vanwege de superieure manier waarop de film zich ontwikkelt. De film opent met de scene waarop Alba en Adam elkaar ontmoeten. Deze scene lijkt rechtstreeks uit een flauwe romkom te komen. Daarna wordt de film nog romantischer met hun bruiloft. Dan wordt de film steeds donkerder met de zwangerschap, de geboorte en de uiteindelijke paranoia. Langzamerhand verandert de film in een soort body horror film waarin er gebruik gemaakt wordt van een groothoeklens in een kleine ruimte. Hierdoor worden de gevoelens van paranoia en machteloosheid alleen nog maar versterkt. De film sluipt zo langzaam van grappig, naar romantisch, naar zeer donker. Indrukwekkend.

Hungry Hearts vertelt het verhaal van een vrouw die zich wil wapenen tegen de hypersnelle vooruitgang van deze tijd. Voedsel komt uit een potje zonder dat we exact weten waar het vandaan komt. Kinderen worden blootgesteld aan allerlei invloeden waar ouders weinig aan kunnen doen. Zij probeert haar kind te beschermen maar in haar strijd doet ze haar kind juist schade aan. De film is ook het verhaal van een man die lijdzaam moet toezien hoe zijn vrouw onder invloed komt van charlatans en schadelijke misinformatie over voedsel, inentingen en meer. Tel daar de uitstekende performances van Adam Driver en Alba Rohrwacher en je hebt een dijk van een film.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.