compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 07 14-2 t/m 20-2
WEB | mobiel
Verliefd op Cuba
MENU
Home > Filmnieuws > 'Documentaires hoeven niet alleen maar informatief te zijn'
Sergio Herman, Fucking Perfect Interview

'Documentaires hoeven niet alleen maar informatief te zijn'

In gesprek met Willemiek Kluifhout

13-3-2015 Donderdag gaat de documentaire Sergio Herman, Fucking Perfect in premiere. In de film zien we hoe Sergio Herman het besluit rustiger aan te doen en zijn driesterren-restaurant Oud Sluis te sluiten. BiosAgenda.nl belde met regisseur Willemiek Kluijfhout.

Delen op facebook
Willemiek Kluijfhout

Willemiek Kluijfhout

BiosAgenda: Je vorige film Amour des Moules ging over het mosselseizoen. Sergio Herman was daarin ook te zien. Is dit het logische vervolg op die film?

Willemiek Kluijfhout (WK): L'amour des moules ging onder andere over de haat-liefde verhouding van Sergio Herman met de mossel. Daarin vertelt hij ook over hoe hij het restaurant van zijn vader overnam. Toen hij vertelde dat hij restaurant Oud Sluis wilde sluiten wist ik dat daar een verhaal in zat. Door de eerste film was het vertrouwen tussen ons er al dus konden we deze film maken.

BiosAgenda: Een tweede film over eten en gastronomie?

WK: Ik hou gewoon heel erg van lekker eten en zeker als het er heel mooi uit ziet. Dat is een soort fetish haha!

BiosAgenda: Wat voor een film wilde je precies maken?

WK: Ik was met een van de jonge koks aan het praten en we hadden het over verschillende documentaires over chefkoks. Hij vond sommige films wel goed maar hij zou er niet met zijn vriendin naar toe gaan. Dat werd mijn doel: een film over een chefkok waar je met je vriendin heen kan.

BiosAgenda: Was dat ook de reden dat je veel aandacht geeft aan Sergio's vrouw Ellemieke en hun gezinsleven?

WK: Ja precies. Ik heb de film ook proberen op te bouwen als een speelfilm. Ik vind dat documentaires niet alleen maar informatief hoeven te zijn.

BiosAgenda: Snap je die enorme drive van Sergio?

WK: Ja. Ik ga dat echter niet uitleggen want daar moet je de film voor zien. Ik heb wel geprobeerd om daar zoveel mogelijk verklaringen voor te geven. Komt het van zijn jeugd of zit het gewoon in hem? Het roept wel vragen bij je zelf op: kan ik zelf niet harder werken om de top te bereiken?

BiosAgenda: Sergio zegt dat hij het rustiger aan gaat doen maar tegelijkertijd opent hij een nieuw restaurant.

WK: Ja, maar zijn nieuwe restaurant The Jane is echt iets anders. Nick Bril is daar de chefkok. Als mensen voorheen naar Oud Sluis gingen dan verwachtten ze dat Sergio in de keuken stond. Ze hebben dan een jaar gespaard en als hij er dan niet is, zijn ze teleurgesteld. In de Jane hoeft hij er niet altijd te zijn. Maar tegelijkertijd, Sergio kan niet simpel koken. Dat zit gewoon niet in hem.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.