compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 03 17-1 t/m 23-1
WEB | mobiel
Mary Queen of Scots
MENU
Home > Filmnieuws > 'Een mythe doorgeprikt'
A Blast Recensie
****0
Waardering 4/5

'Een mythe doorgeprikt'

13-3-2015 In enkele recente films zien we vrouwen wier leven plots verandert. In het Nederlandse film Zurich raakt een vrouw in diepe rouw als zij ontdekt dat haar overleden man er een tweede gezin op na hield. In de Griekse film A Blast zien we een vrouw die ineens ontdekt dat haar leven één grote farce is, een mythe doorgeprikt.

Delen op facebook
Maria (Aggeliki Papoulia) op de vlucht voor de politie © 2014

Maria (Aggeliki Papoulia) op de vlucht voor de politie © 2014

Regisseur Syllas Tzoumerkas, deels in Utrecht opgeleid, liet in zijn eerste film Homeland (2010) al zien dat ook binnen hechte families de externe politieke gebeurtenissen van invloed zijn.

Aggeliki Papoulia, beroemd geworden met haar rol in het voor een Oscar genomineerde Dogtooth, speelt in A Blast de rol van Maria. De blonde Maria heeft het perfecte Griekse gezin, een man die eruit ziet als een afbeelding van een Griekse god, drie schatten van een kinderen en geen financiële zorgen. Haar man Yannis (Vassilis Doganis) is kapitein op een tanker en verdient goed. Met zijn mooie six-pack lijkt hij gemodelleerd naar een moderne Odysseus die de Noordzee bevaart of op een van de Spartanen uit de film “300”. Maria kan in niet goed omgaan met het feit dat hij steeds weg is. Dit wordt doorgaans passievol goedgemaakt in de slaapkamer in mooi gefilmde scènes in de doorgaans rauwe, bijna Dogma-stijl van de film. De perfecte lichamen van Papoulia en Doganis maken dit zeer de moeite waard om naar te kijken.

Maria is moeder geworden toen ze 20 was. Ze stopte met haar studie en ging werken in het winkeltje van haar moeder. Ze is een modeldochter en doet ondanks haar buien haar stinkende best om alles zo netjes mogelijk te regelen. Dan belt de boekhouder van de familie en krijgt Maria bij toeval aan de lijn. Hij vertelt haar dat de familie een enorme schuld heeft. In één klap realiseert Maria zich dat haar moeder al die jaren mooi weer loopt te spelen.

Maria probeert achter te komen hoe groot de schuld is en dat blijkt een ware odyssee. Als ze er uiteindelijk achterkomt hoe groot de schuld is vallen haar dromen van een eigen huis in duigen. Dit ontdekt ze op het moment dat de Griekse premier tegen de Grieken “Wij hebben een zinkend schip geërfd” zegt.

Niet alleen Maria, maar heel het land ontwaakt uit de mythe van het neoliberale Griekenland waar alles goed gaat, zolang je maar je best doet. Maria ziet onder ogen dat er drastische maatregelen nodig zijn en ze lijkt richting de criminaliteit te stevenen.

A Blast hoort samen met het eerder genoemde Dogtooth en de film Attenberg tot ‘The Greek New Wave’, films die met de impressionistische traditie van de Griekse films breken en films waar gestileerd acteren en vorm de boventoon voeren. Met deze film rekent regisseur Tzoumerkas in één klap af met de mythe van de langdradige Griekse films. In een duizelingwekkend tempo zien we tien jaar van Maria’s leven voorbij razen.

Als Maria daadwerkelijk een parabel is voor Griekenland dan moeten we onszelf schrap zetten, want zij gelooft niets in de geleide oplossing van absurd hoge schulden afbetalen maar raakt op drift. Als zij zelf op zoek gaat naar een drastische oplossing drijft zij richting de criminele nieuwe rijken, Griekenland drijft misschien richting Rusland.

A Blast is een verfrissende film die Europa weer internationaal laat mee spelen op het verder Angelsaksisch filmfirmament. Actrice Aggeliki Papoulia herinnert ons er weer aan dat Griekenland de eerste plek is waar woorden werden gegeven aan fenomenen als 'pathos' en 'drama'. Het zal niet verbazen als zij hierna aan een internationale carrière begint.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.