compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 48 26-11 t/m 2-12
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > 'Een politieke horror'
Citizenfour Filmrecensie
****1/2
Waardering 4.5/5

'Een politieke horror'

Wanneer men kijkt naar Citizenfour kan men niet anders concluderen dat de politici van deze wereld ons allemaal meesleuren in hun leugens met hun verwoestende verraad op onze privacy.

Delen op facebook
'Een politieke horror'

'Een politieke horror'

We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Regisseur Laura Poitras won eerder dit jaar de Oscar voor beste documentaire. Haar film is dan ook terecht de belangrijkste non-fictie film van het jaar en nu kan het Nederlandse publiek eindelijk vol afschuw zien hoe ver de wereldmachten gaan om hun burgers te misleiden en jacht maken op degene die de waarheid onthullen.

In de openingsscène zien we hoe versleutelde e-mails op een scherm verschijnen met begeleiding van de intense muziek van Nine Inch Nails. Het is de geheime correspondentie van de inmiddels beruchte Edward Snowden en Laura Poitras waarin te zien is waarom Snowden Poitras uitkoos om zijn verhaal te vertellen. Poitras heeft in haar eerdere films geprobeerd (zoals My Country My Country) waarheden te achterhalen en te onthullen. Snowden schrijft aan Poitras dat 'elke grens die je passeert, elke aankoop die je maakt, elk telefoontje je maakt, elke vriendschap die je onderhoudt, artikel dat je schrijft en website je bezoekt wordt bijgehouden en is in handen van een systeem wiens bereik oneindig is.' Snowden weet precies wat er met hem gaat gebeuren wanneer hij de klokken gaat luiden over de NSA. Zijn enige verzoek aan Poitras is om zijn informatie aan het Amerikaanse publiek bekend te maken.

Citizenfour is niet een film die met de blik van een outsider nieuws probeert te duiden. Het is een zeer geheime samenwerking tussen een filmmaker en haar onderwerp. De film ontwikkelt zich als een high-tech thriller die zich afspeelt in de echte wereld, op dit moment. Poitras documenteert niet alleen de gebeurtenissen maar werkt ook samen met Snowden en journalisten Glenn Greenwald en Ewan MacAskill om de geheimen van de NSA aan het licht te brengen. Met zijn vieren spenderen ze de meeste tijd in een hotelkamer in Hong Kong waar ze het juiste moment afwachten om hun nieuws bekend te maken. Hun nieuws zal uitgroeien tot het nieuwsverhaal van het decennium en zal de hele wereld rond gaan. Deze enorme druk begint enorm zijn invloed uit te oefenen op de vier. We zien hoe Snowden diverse stadia van paranoia bereikt, Poitras gaat naar Duitsland om Amerikaanse spionnen te ontlopen en Greenwalds vriend David Miranda wordt op het vliegveld van London aangehouden omdat hij een bedreiging voor de nationale veiligheid zou zijn.

In Amerika werd deze film uitgebracht rond Halloween, wat toepasselijk is gezien hoe beangstigend deze film is. Deze film is een politieke horrorfilm en zal je doen huiveren ongeacht wanneer je de film kijkt. Citizenfour doet aan als een nachtmerrie. De film wordt steeds intenser en je wilt eigenlijk wakker worden om erachter te komen dat het allemaal maar een droom was. Maar het is geen droom, het is realiteit, en eentje die je absoluut moet zien.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.