compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 08 20-2 t/m 26-2
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > 'Fijn fataal liefdesverhaal'
De Surprise Filmrecensie
***1/20
Waardering 3.5/5

'Fijn fataal liefdesverhaal'

19-5-2015 : Het heeft een tijdje geduurd voordat regisseur Mike van Diem (van het Oscarwinnende Karakter) met een tweede speelfilm kwam. Met de romantische komedie De Surprise vertelt hij een ongewoon liefdesverhaal dat ondanks de onconventionele materie tóch goed uit de verf komt.

Delen op facebook
'Fijn fataal liefdesverhaal'

'Fijn fataal liefdesverhaal'

De steenrijke Jacob (Jeroen van Koningsbrugge) is net zijn moeder verloren maar voelt niets. Sterker nog: al zijn hele leven is bij hem geen emotie te bespeuren. Jacob denkt al jaren na over zelfmoord maar heeft zich tot nu toe ingehouden voor zijn moeder. Maar nu deze is overleden, is het tijd om er dan toch echt een eind aan te maken. Jacob komt er bij toeval achter dat er een bedrijf bestaat dat mensen bijstaat in het beëindigen van hun leven, of zoals zij het noemen: ‘reizen’. Tijdens zijn bezoek aan deze bizarre onderneming ontmoet hij de beeldschone en intrigerende Anne (Georgina Verbaan), een mede-reiziger. De twee zijn gefascineerd door elkaar maar hebben allebei een contract ondertekend om op verrassende wijze naar de eeuwige jachtvelden te worden gebracht. En dat contract is nogal bindend.

De Surprise is technisch gezien een romantische komedie maar hoort zeker niet thuis in het standaard rijtje Nederlandse romkoms. Om te beginnen is het thema iets te duister voor een gezellige familiefilm. De boodschap is dat je je leven pas voor de volle honderd procent gaat leven als je de dood in de ogen kijkt. Voor een film over geassisteerde zelfmoord en mislukte zelfmoordpogingen heeft regisseur Van Diem overigens grafische scenes goed weten te vermijden. Op een enkele bloedvlek na komt er niets in beeld.

Jeroen van Koningsbrugge zet een degelijke hoofdrol neer. In het begin van de film zoekt hij nog naar een modus waarin emotieloos en wereldvreemd niet meteen vlak overkomen. Zodra Georgina Verbaan in beeld komt, gaat zijn spel gelukkig een stuk dieper. De chemie tussen de twee is dus onmiskenbaar. Verbaan is zelfs erg op dreef en speelt haar tegenspeler nog net niet van het scherm af. Ze schittert in de rol van de complexe Anne. De rest van het acteerwerk in De Surprise (waaronder door Karakter-hoofdrolspeler Jan Decleir) is ook prima in orde.
Waar in romantische komedies plotgaten en onnatuurlijke reacties aan de orde van de dag zijn, is dat in De Surprise niet het geval. Jacob en Anne zijn wereldvreemde mensen en de situatie waarin ze zich bevinden is vrij bizar, maar tegelijkertijd blijven de reacties en motivaties logisch en herkenbaar. Dat komt mede door het goed geschreven script. Je blijft aan het einde van de film nauwelijks met vragen zitten en de achtergronden van de personages worden, op een enkeling na, goed uitgewerkt.
De Surprise is geen standaard romkom en heeft geen doorsnee einde. Het aparte thema zorgt voor een unieke film en de algehele acteerkunsten van Georgina Verbaan en de komische talenten van Jeroen van Koningsbrugge zorgen ervoor dat De Surprise ervoor dat De Surprise gewoon een fijn fataal liefdesverhaal is.'

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.