compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 34 22-8 t/m 28-8
WEB | mobiel
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > 'Het moet in de sfeer van de serie blijven'
Gooische Vrouwen 2 Interview

'Het moet in de sfeer van de serie blijven'

In gesprek met Linda de Mol en Lies Visschedijk

16-12-2014 Vanaf 4 december draait Gooische Vrouwen 2 in de bioscopen. BiosAgenda.nl sprak met Linda de Mol (Cheryl) en Lies Visschedijk (Roelien) over de nieuwe film, het succes van de serie en het leven in het Gooi.

Delen op facebook
Lies Visschedijk en Linda de Mol (c) Arjo Frank

Lies Visschedijk en Linda de Mol (c) Arjo Frank

BiosAgenda: Linda, een paar jaar geleden las ik een interview dat je zei dat er nooit een vervolg op Gooische Vrouwen zou komen.

Linda: Dat dacht ik ook echt. Omdat ik allergisch ben voor slappe sequels. We hebben vijf seizoenen gemaakt en dat was een enorm succes. Als kers op de taart hebben we toen die film gemaakt. En dat is heel mooi rond en dan moet je er niet maar aankomen. Maar dan komt ook de heimwee. Want wat was het leuk en wat zijn die karakters toch geweldig. De mensen bleven maar zeggen 'ik vind het zo jammer dat het er niet meer is' en 'kunnen jullie niet nog een keer?'

BiosAgenda: Maar als bedenker van Gooische Vrouwen wil je toch ook je creatie beschermen?

Lies: Ik heb het idee dat dat geldt voor iedereen die aan de film meewerkt, van de vormgeving tot het scenario. Die karakters zijn ook allemaal van hun. De mensen van de styling bijvoorbeeld, die willen dat ook heel erg bewaken. Dat zijn ook hun personages. Ik kan me voorstellen als je met een ander team te maken hebt dan het heel eng is, dat je de personages kwijt kan raken. Als er een andere regie is bijvoorbeeld.

Linda: Of een andere schrijver die niet in de gaten heeft hoe Roelien praat of hoe Cheryl en Martin met elkaar communiceren. Dat moet allemaal bewaakt blijven.

Lies: Maar jij zit daar ook heel erg bovenop.

Linda: Het moet in de sfeer van de serie blijven.

Lies: Het lijkt allemaal heel makkelijk en losjes gemaakt maar er gaat een ongelooflijke voorbereiding aan vooraf.

Linda: Maar eigenlijk zei iedereen meteen ja, zonder te twijfelen.

Lies: Omdat je graag iets wil maken.

Linda: En omdat je het heel erg leuk vindt om elkaar weer te zien en tijd met elkaar wil doorbrengen.

BiosAgenda: Maar waar moest het script dan aan voldoen voordat je het groen licht kon geven?

Linda: Het is hartstikke moeilijk om van een serie een film te maken. Je zit met heel veel beperkingen. Je kunt niet opeens doen alsof Claire geen hele koude mevrouw is die naar Afrika is vertrokken. Je zit met een heleboel dingen die vaststaan. Je wilt de mensen wederom een avond uit bezorgen die ze hadden bij de eerste film. Dat ze de zaal uit komen met een grote smile op hun gezicht. Alles zit er weer in: overspel, de luxe van het Gooi, de vriendschap van de meiden, een beetje romantiek. Alles wat Gooische Vrouwen is en was.

Lies: En een stukje sport!

BiosAgenda: Het lijkt erop dat het leven in het Gooi wat minder op de hak wordt genomen in deze film.

Linda: Als Cheryl zich helemaal in het nieuw steekt met Martin's creditcard, dat vind ik wel heel Gooisch hoor. Of je tuin en huis door een stylist helemaal roze te laten maken. Dat zie ik in andere gemeentes niet zo snel gebeuren.

Lies: Ik vind het af en toe nog best lekker scherp en commentaar leveren op de personages. Maar het heeft een heel ander thema dus er wordt een andere draai aangegeven.

BiosAgenda: Omdat het meer over vriendschap gaat?

Linda: Dat heeft meer de boventoon. Het gaat meer over wat die vrouwen met elkaar hebben dan over het Gooi. Dat is misschien wat je voelt.

Lies: Dat vind ik wel mooi.

BiosAgenda: Waarom is Gooische Vrouwen, zowel de serie als de film, zo ontzettend succesvol?

Lies: Ik denk dat deze serie alles omvat. Er zit een ontzettend vette lach in, maar ook ontroering. Sommige dingen zijn zo over-the-top dat je andere dingen weer heel klein kunt houden. De kracht van deze serie is dat het heel erg kan uitschieten, waar ik zelf heel erg van hou, maar het kan ook totaal de andere kant op. Het kan een thriller zijn, alles kan gebeuren.

Linda: Een deel van het succes is dat mensen die zelf in goede doen zijn heel veel herkennen. En mensen die niet in goede doen zijn denken 'nou dan heb je ook je shit hoor, met je poen en je personeel in huis'. Daardoor wordt het in alle lagen van de bevolking leuk gevonden. Als je die glamorous vrouwen heel erg happy door het leven zou zien huppelen zou je een pesthekel aan ze krijgen. Maar omdat ze zoveel narigheid hebben denk je: 'nou dat is ook niet alles. Die hebben problemen waar wij geen weet van hebben.'

Lies: Het is ook mix van acteurs uit allemaal verschillende hoeken met verschillende speelstijlen die op een of andere manier toch allemaal in het Gooi passen.

Linda: In het Gooi zitten ook heel veel verschillende milieus. Je hebt de mensen die het oude geld vertegenwoordigen. De mensen die hele dure truien met gaatjes erin toch nog even dichtnaaien omdat het nog wel kan. Die hebben een heel groot huis dat ze ooit hebben geërfd wat ze eigenlijk niet meer kunnen verwarmen. Dan heb je het nieuwe geld wat naar het Gooi trekt: de voetballers en de artiesten. Die laten hun geld graag zien. Die clash van die milieus vind ik altijd heel erg leuk. Ik kom zelf uit Hilversum uit een rijtjeshuis en ik heb op school gezeten met kinderen met dubbele achternamen. Maar daar zaten ook kinderen met ouders die hun bedrijf verkochten en opeens heel veel poen hadden. Die gaven de meest waanzinnige verjaardagsfeestjes waar ik dan mijn ogen uitkeek. Het heeft me altijd gefascineerd. Het is mijn jeugd.

BiosAgenda: Lies, jouw personage speelt een belangrijke rol in het verhaal van deze film. Zien we in deze film een kant van Roelien die we nog niet eerder hadden gezien?

Lies: Dat denk ik wel ja. Een kwetsbaardere kant, een hele zorgzame kant. Ik vind het ook leuk dat ze net zo lastig blijft als altijd.

Linda: En je kan zo doorslaan in je dierenliefde.

Lies: Ze is heel eigenwijs. Ze is ook wars van hoe dingen eruitzien. Wars van trends of mode en luxe.

Linda: Ze heeft ook een skipak aan uit de zestiger jaren. Als wij gaan shoppen weigert ze ook nieuwe spullen te kopen. Ze heeft al wanten dus waarom zou ze nieuwe kopen?

Lies: Ze is ook een beetje krenterig. Ik vind het heel leuk dat ze soms ontzettend vervelend is.

BiosAgenda: Linda, Gooi je nu weer de deur dicht voor een vervolg?

Linda: Ik durf nooit meer nooit te zeggen. Ik heb dat de vorige keer iets te hard geroepen.

Lies: En daar ben je keihard voor afgestraft haha!

Gooische Vrouwen draait vanaf 4 december in de bioscoop.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.