compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 08 21-2 t/m 27-2
WEB | mobiel
Cold Pursuit
MENU
Home > Filmnieuws > 'Oppervlakkig'
American Sniper Recensie
*1/2000
Waardering 1.5/5

'Oppervlakkig'

4-3-2015 American Sniper is sinds zijn release in Amerika een hot topic. De film is niet alleen erg succesvol, het roept ook veel controverse op. De film zou geweld verheerlijken of juist de Navy SEALS eer aan doen. Tel daar de politieke overtuigingen van regisseur Clint Eastwood op en je hebt genoeg voer voor een levendige discussie.

Delen op facebook
Bradley Cooper in American Sniper

Bradley Cooper in American Sniper

American Sniper is echter vooral een a-politieke film. Chris Kyle, gespeeld door Bradley Cooper, is een typische Texaan die zich bezig houdt met rodeo. Als hij in 1998 ziet dat de Amerikaanse ambassade in Kenia wordt gebombardeerd besluit hij in het leger te gaan waar hij een scherpschutter wordt. Hij groeit uit tot de dodelijkste scherpschutter van het Amerikaanse leger.

De oorlog in deze film wordt niet ter discussie gesteld. We zien Kyle het leger ingaan, drie jaar later vallen de Twin Towers en een scene later is Chris Kyle in Irak waar hij zijn eerste snipershot moet maken. Deze drie gebeurtenissen worden niet expliciet met elkaar in verband gebracht. De ironie hier is dat de Amerikaanse overheid juist het verband tussen Al-Qaeda en Sadam Hussein gebruikte om Irak binnen te vallen. Iedereen kan zijn eigen politieke voorkeur projecteren op de film maar Clint Eastwood lijkt de zin van de oorlog in Irak expres te vermijden. De film heeft evenveel korte stootjes kritiek aan de Amerikaanse overheid als dat er momenten zijn dat de soldaten worden getoond als nationale helden. De film maakt geen keuze en dat is in dit geval een zwakte. Het nodigt wel uit tot een discussie.

Genoeg over politiek. Chris Kyle wordt getoond als een loyale soldaat die leeft volgens het motto God, Country, Family. Deze simpele zin geeft ook meteen aan waar het mis gaat in deze film. Het is allemaal zo oppervlakkig. Is Kyle een held of een moordenaar? Het is in ieder geval geen personage met diepte, met zwaktes, met emoties. Ook hier lijkt of Eastwood expres probeert om vooral niets te vertellen.

Om toch een verhaal te kunnen vertellen wordt er in de film een tegenstander gecreëerd. Een scherpschutter die vecht aan de andere zijde. Hij wordt getoond als een soort piraat met zwarte tulband die over daken springt en zich ontpopt als de arch nemesis van Kyle. Hoewel dit deel met de anonieme scherpschutter grenst aan het ridicule zijn de oorlogsscènes in Irak wel de scenes die de film nog enigszins de moeite waard maken. Vooral het moment dat Kyle en zijn kompanen onder vuur komen te liggen terwijl een zandstorm aankomt zorgt dat je op het puntje van je stoel zit.

Verder wordt er in de film nog wat aandacht geschonken aan het post-traumatische stress syndroom. Elke keer als Kyle terugkeert van de oorlog lijkt hij hier mee te kampen. Aan het einde van film lijkt het magischerwijs opeens allemaal opgelost te zijn. Kyle is weer vrolijk en speelt wat met zijn kinderen om vervolgens de film af te sluiten met een tekst die vertelt wat er met de echte Kyle is gebeurd.

Kortom, je kan American Sniper interpreteren zoals je wilt, het is vooral een film die aan de oppervlakte blijft.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.