compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 07 14-2 t/m 20-2
WEB | mobiel
Verliefd op Cuba
MENU
Home > Filmnieuws > 'Schitterende performance'
The Dark Horse Recensie
****1/2
Waardering 4.5/5

'Schitterende performance'

6-5-2015 Een man met een getroebleerde geest probeert een groep kinderen te leren schaken om mee te doen aan een schaaktoernooi. Met zo'n beschrijving zou je bij The Dark Horse denken dat het gaat om een verhaal dat we al veel vaker hebben gezien. Niets is echter minder waar.

Delen op facebook
'Schitterende performance'

'Schitterende performance'

In The Dark Horse zien we hoe Genesis (Cliff Curtis) na een verblijf in een inrichting bij zijn broer gaat wonen. Zijn broer Ariki is echter lid van een bende en zijn zoon Mana staat op het punt lid te worden van diezelfde bende. Geen stabiele omgeving dus en Genesis wordt zeker niet met open armen ontvangen. Genesis maakt kennis met de schaakclub Eastern Knights en hij, als zeer getalenteerd snelschaker, wil de kinderen daar leren te schaken. Tot zover volgen we nog steeds hetzelfde pad van de sportfilm: een onorthodoxe coach heeft een korte tijd om een groep kinderen een sport te leren.

Wat The Dark Horse onderscheidt van andere sportfilms zijn drie elementen: de setting, de sport en de acteerprestaties. Allereerst speelt The Dark Horse zich af in Nieuw-Zeeland en met name de onderklasse van dat land. De kinderen van de schaakclub komen allemaal uit een achtergesteld milieu en zijn Maori, die in Nieuw-Zeeland vaker te kampen hebben met sociale achterstanden. Genesis gebruikt de mythologie van de Maori als analogie van het schaakspel in mooie monologen waarbij meteen verteld wordt hoe belangrijk is dat iedereen samenwerkt. Daarbij komen we bij het tweede element: het schaakspel zelf. Niet een sport die zich leent voor snelle actiescènes met vele montagemomenten maar meer een sport die symbool staat voor zingeving, voor een doel. Het spel op het bord loopt dan ook gelijk op met de ontwikkeling van Genesis, de kinderen en zijn neef Mani.

Want het werkelijke verhaal vindt plaats tussen Genesis, zijn broer Ariki en Mani. Mani doet algauw mee met de schaakclub en gaat daarmee in tegen de wensen van zijn vader en de bende. Dit levert een conflict op tussen de broers wat het dramatische hoogtepunt van de film vormt. De scenes van de ruziënde broers zijn adembenemend, confronterend en rauw. De performance van Cliff Curtis is schitterend uitgevoerd: zijn Genesis is een psychiatrisch patiënt die zich staande moet houden in een maatschappij die hem niet wil: half verontschuldigend en met veel zachtaardigheid weet Genesis het toch voor elkaar te krijgen om de kinderen enthousiast te krijgen voor de schaaksport.

The Dark Horse was eerder te zien op het filmfestival van Rotterdam waar hij de publieksprijs won. Nu weten we waarom.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.