compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 50 13-12 t/m 19-12
WEB | mobiel
Aquaman - Film van de week
MENU
Home > Filmnieuws > 'Simon' wint belangrijkste Gouden Kalveren

'Simon' wint belangrijkste Gouden Kalveren

1-10-2004 UTRECHT - De tragikomedie 'Simon' van regisseur Eddy Terstall heeft vrijdagavond op het Nederlands Film Festival de belangrijkste Gouden Kalveren gewonnen. De film kreeg de hoofdprijzen in de categorieën beste film, beste regie en beste hoofdrol (Cees Geel).

Delen op facebook

De uitreiking was de afsluiting van het 24e Nederlands Film Festival, dat op woensdag de filmvoorstellingen uitluidde met de première van slotfilm Verborgen Gebreken in aanwezigheid van regisseur Paula van der Oest, schrijfster Renate Dorrestein en hoofdrolspelers Henny Orri, Priscilla Knetemann en Bram van den Hooven.

Het komt al niet vaak voor dat een productie zowel de prijs voor beste film als voor beste regie in de wacht sleept, maar Simon werd daarnaast ook nog eens bekroond met de Tiscali Publieksprijs.

De film vertelt over de bijzondere vriendschap tussen een joviale Amsterdamse drugsdealer en een schuchtere homoseksuele tandarts. De jury stelde dat ''in deze originele en hartverscheurende film alle elementen op hun plaats vallen''. Simon is ook de Nederlandse inzending voor de Oscars in de Verenigde Staten begin volgend jaar.

Het beeld voor beste actrice ging naar Monic Hendrickx voor haar rol in de film Het Zuiden van regisseur Martin Koolhoven. Het Gouden Kalf voor beste scenario kreeg scenarist Mischa Alexander voor de romantische komedie Ellis in Glamourland. Het was voor hem de eerste keer dat hij de prijs mocht ontvangen, net als voor regisseur Terstall en zijn hoofdrolspeler Geel.

De multiculturele komedie Shouf Shouf Habibi! van regisseur Albert ter Heerdt kreeg zowel de speciale juryprijs als de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek. De enige andere productie naast Simon en Shouf Shouf Habibi! die meerdere prijzen won, was de documentaire The Last Victory van John Appel. De film won vrijdag de Kalveren voor beste montage en beste camerawerk.

Verder werden er beeldjes uitgereikt voor beste geluid (De Passievrucht), productiedesign (De Dominee), muziek (Kees de Jongen), beste korte film, beste tv-drama en beste korte en lange documentaire.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.