compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 12 21-3 t/m 27-3
WEB | mobiel
Us - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > 'Un Dragon' verkozen tot beste documentaire

'Un Dragon' verkozen tot beste documentaire

Uitreiking vindt 3 december plaats

27-10-2005 BERLIJN - Un dragon dans les eaux pures du Caucase is door de European Film Academy (EFA) bekroond met de Prix d'Arte, de prijs voor de beste documentaire.

Delen op facebook

n samenwerking met het Europese kunst tv-kanaal Arte eert de European Film Academy met deze prijs jaarlijks een documentaire die zich op bijzondere wijze onderscheidt.

De juryleden dit jaar bestonden uit Noemi Schory uit Israel (producer/regisseur bij Sam Spiegel Film and Television School Jerusalem), Jacques Laurent uit Belgie (producent) en Alessandro Signetti uit Italie (president van de Associazione Documentaristi Italiani). In het weekend van 21 tot 23 oktober bekeken ze in de Arsenal bioscoop in Berlijn de elf genomineerde documentaires en kozen ze de winnaar.

Het juryrapport luidde als volgt: 'Un dragon dans les eaux pures du Caucase vertelt Nino Kirtadzé met meesterlijk camerawerk een moderne fabel, de tragi-komische vertelling van een klein dorp dat bedreigd wordt door multinational BP. Ze weeft een gecompliceerd, erg menselijk tapijt van de bewoners met hun wanhoop, zwakheid en hebzucht in een uitgestrekt landschap dat geklieft dreigt te worden door de naderende drakonische pijplijn. De film toont op genuanceerde wijze de botsing van de twee culturen, de ongelijke strijd tussen een wereldonderneming en de dorpsbewoners.'

In de documentaire is te zien hoe de inwoners van het dorpje het project van de multinational zien als een gigantisch monster. Beide culturele werelden moeten zich aan elkaar aanpassen.

Zaterdagavond 3 december wordt de Award in de Arena in Berlijn uitgereikt tijdens de European Film Awards Ceremony. De film zal te zien zijn op het IDFA (International Documentary Festival Amsterdam), dat van 24 november tot 4 december in Amsterdam plaatsvindt.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.