Deze website maakt gebruik van cookies
AKKOORD  Lees meer
compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 12 22-3 t/m 28-3
WEB | mobiel
Film van de week - Tomb Raider
MENU
Home > Filmnieuws > 'Vera Drake' beste film in Venetië

'Vera Drake' beste film in Venetië

11-9-2004 VENETIË - De omstreden abortusfilm 'Vera Drake' van de Brit Mike Leigh heeft de Gouden Leeuw van het 61e internationale filmfestival van Venetië gewonnen. De lowbudget rolprent gaat over illegale abortuspraktijken in het Londen van de jaren vijftig.

De hoofdrolspeelster van Vera Drake, de 48-jarige Britse Imelda Staunton, werd zaterdagavond tot beste actrice uitgeroepen. Zij speelt een werkster die stiekem abortussen uitvoert en daarvoor wordt gearresteerd. De 61-jarige filmmaker Leigh won in 1996 de Gouden Palm in Cannes met Secrets & Lies, en was daar in 1993 de beste regisseur voor zijn Naked.

De jury koos de Spanjaard Javier Bardem (35) tot beste acteur voor zijn vertolking van een verlamde schrijver in Mar Adentro ("Out To Sea") van regisseur Alejandro Amenabar. De film kreeg ook de Grote Prijs van de Jury, de Zilveren Leeuw. Een speciale prijs voor de beste regie, ook een Zilveren Leeuw, ging naar de Zuid-Koreaan Kim Ki-Duk voor zijn liefdesverhaal "Binjip" (3-Iron).

De internationale jury, die 22 films moest beoordelen, stond onder voorzitterschap van de Britse regisseur John Boorman. Het uitreiking van de prijzen vond plaats tijdens een gala in het herstelde operagebouw La Fenice.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.