compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 12 21-3 t/m 27-3
WEB | mobiel
Us - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > 'Zus & Zo' genomineerd voor Oscar

'Zus & Zo' genomineerd voor Oscar

film opnieuw in roulatie

12-2-2003 Paula van der Oest is met haar film 'Zus & Zo' genomineerd voor een Oscar in de categorie beste buitenlandse film. In de strijd om het felbegeerde gouden beeldje neemt Van der Oest het op tegen vier anderen.

Delen op facebook

De concurrenten zijn de Finse film The Man without a Past van Aki Kaurismäki, de Chinese film Hero van Zhang Yimou, de Mexicaanse film El Crimen del Padre Amaro van Carlos Carrera en de Duitse film Nirgendwo in Afrika van Caroline Link. 'Die laatste film wordt door de meeste mensen als uiteindelijke winnaar getipt', geeft Van der Oest aan. 'Ik denk niet dat wij gaan winnen, maar met de nominatie ben ik al heel tevreden.'

Nu de nominatie bekend is en ook op CNN is genoemd, denkt de regisseur veel contacten te kunnen leggen voor het realiseren van nieuwe filmprojecten. 'Zus & Zo' kwam op 6 mei uit, de dag dat Pim Fortuyn werd vermoord. Dat drukte het bioscoopbezoek (45.000), terwijl de kritieken wel goed waren. Maar deze nominatie maakt veel goed.'
Overigens gaat 'Zus & Zo' vanaf 20 februari weer opnieuw in roulatie. De film is dan te bekijken in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen, Nijmegen en Eindhoven.

De tragikomedie Zus & Zo van regisseur Paula van der Oest vertelt het verhaal van drie zussen. Wanneer hun homoseksuele broer Nino aankondigt te gaan trouwen om zo de erfenis van hun vader veilig te stellen, doet het drietal er alles aan om het huwelijk van hun broer te saboteren. Monic Hendrickx, Anneke Blok, Sylvia Poorta, Halina Reijn, Annet Nieuwenhuyzen en Jacob Derwig spelen de hoofdrollen in 'Zus & Zo'. Jacob Derwig kreeg voor zijn rol als broer Nino al een Gouden Kalf.

Mocht 'Zus & Zo' een Oscar winnen, dan bevindt regisseur Paula van der Oest zich in goed gezelschap. Fons Rademakers zorgde in 1986 met De Aanslag voor de eerste Nederlandse Oscar. In 1995 scoorde Nederland met de film Antonia van regisseuse Marleen Gorris. Mike van Diem kreeg in 1997 een Oscar voor zijn film Karakter. Michael Dudok de Wit won in 2000 een Oscar voor zijn korte animatiefilm Father and Daughter.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.