compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 12 21-3 t/m 27-3
WEB | mobiel
Us - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > 2005 geen goed filmjaar voor Hollywood

2005 geen goed filmjaar voor Hollywood

Half miljard dollar minder inkomsten

23-12-2005 LOS ANGELES - Hollywood heeft in 2005 een half miljard dollar minder verdiend dan in 2004. Toen brachten flims bij elkaar 9,4 miljard dollar op, dit jaar stopt de teller op 8,9 milljard.

Delen op facebook

Analysten zeggen dat de teruggang veroorzaakt wordt doordat men vaker thuis films kijkt. Het downloaden van films gebeurt nog veel, maar ook de verkoop van legale DVD's is een bedreiging voor de bioscoop. De tijd tussen filmpremière en release van de DVD wordt steeds korter. DVD's bieden ook nog eens veel extra's, waardoor mensen geneigd zijn om te wachten tot films op DVD uitkomen en niet meer naar de bioscoop te gaan.

Ook de populariteit van videospellen speelt een rol. Vooral tienerjongens blijven liever achter hun spelcomputer zitten dan dat ze naar de film gaan. De filmindustrie probeert hier wel op in te springen door populaire videogames te verfilmen (Halo, Doom, Resident Evil), maar het is niet genoeg om de teruglopende verkoop van bioscoopkaartjes te doen keren.

Het eind van 2005 heeft wel nog een kleine opleving gekend met hoge opbrengsten voor Harry Potter and the Goblet of Fire en The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe.

Films als The Da Vinci Code, Superman Returns Apocalypto en Casino Royale moeten in 2006 de kar gaan trekken. Het zijn veelbelovende films, maar het is de vraag of de bioscoopmarkt hierdoor in 2006 aantrekt.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.