compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 12 21-3 t/m 27-3
WEB | mobiel
Us - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > 2005 matig door ontbreken toptitels en piraterij

2005 matig door ontbreken toptitels en piraterij

Bioscoopbranche verwacht verbetering in 2006

10-1-2006 In 2005 kwamen helaas opnieuw minder bezoekers naar de Nederlandse bioscopen. Ten opzichte van 2004 was er een daling van 11,2% of 2.571.558 bezoekers. Belangrijke oorzaken waren het gebrek aan absolute toptitels en de piraterij op internet. Dit maakte drs. W.C.W. Wolfers vandaag bekend in het Amsterdamse Pathé Tuschinski tijdens de druk bezochte nieuwjaarsreceptie van de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB) en de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF).

Delen op facebook

Opvallend was dat de link met piraterij heel nadrukkelijk werd getrokken, terwijl andere voor de hand liggende redenen, zoals het feit dat heel veel mensen een goede dolby-surround-installatie hebben met enorme plasmaschermen, dat een avondje bioscoop een heel dure avondje wordt vanwege de dure horeca, of dat heel veel bioscopen niet echt appelleren aan jongeren werd niet aangeroerd.

De gemiddelde prijs van een bioscoopkaartje daalde in 2005 met 3% en is nu 6,57 euro. De beste recette had Harry Potter and the Goblet of Fire/Harry Potter en de Vuurbeker, de meeste bezoekers haalde Madagascar. In vergelijking met de Amerikaanse producties deden Nederlandse films het in 2005 uitstekend met een totaal aantal bezoekers van 2.775.894. Een stijging van 30,8% ten opzichte van 2004.

De belangrijkste reden voor de daling in het totale bioscoopbezoek is het gebrek aan absolute toptitels. Films die die ook de incidentele bioscoopbezoekers aanspreken en zorgen voor herhalingsbezoek. Behalve Harry Potter and the Goblet of Fire ontbreken zulke films sinds voorjaar 2004. Ten opzichte van 2004 daalde het bezoek aan de films uit de Top 10 met 17%, de recette van de Top 10 in 2005 daalde zelfs met 21%.

Naast het gebrek aan voldoende aansprekende toptitels is piraterij op internet een van de belangrijkste oorzaken van de omzetproblemen in de filmsector. Om deze piraterij te kunnen bestrijden zou het downloaden van illegale bronnen zonder meer verboden moeten worden. Hiervoor moet de wetgeving aangepast worden naar het model dat voor software geldt. De filmbranche heeft daarvoor de hulp nodig van de overheid.

Ondanks de resultaten in 2005 ziet de branche de toekomst positief in. Het afgelopen jaar werd nieuwbouw van bioscopen en uitbreiding van theaterzalen gerealiseerd in een tiental steden. In 2006/2007 wordt zelfs in meer dan vijftien steden nieuwbouw en uitbreiding gerealiseerd. Bovendien verwacht de branche veel van nieuwe speelfilms in 2006 zoals Mission: Impossible III, The Da Vinci Code, Poseidon, Zwartboek, Happy Feet en het James Bond-avontuur Casino Royale.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.