compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 12 21-3 t/m 27-3
WEB | mobiel
Us - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Acteur Richard Pryor overleden

Acteur Richard Pryor overleden

Stand-up comedian overlijdt op 65-jarige leeftijd

11-12-2005 LOS ANGELES - Richard Pryor, die bekend werd om zijn bijtende spot over raciale verschillen is gisteren na een lange periode van ziekte overleden.

Delen op facebook

Richard Pryor begon in 1960 in New York met stand-up comedy, maar kwam er tien jaar later achter dat zijn scherpe tong meer gewaardeerd werd in Los Angeles. Met zijn optredens was Pryor wegbereider voor een hele generatie comedians, waaronder Robin Williams, Dave Chappelle en Chris Rock.

Pryor's hoofdthema was altijd racisme. Als geen ander wist hij zijn eigen situatie, zijn tekortkomingen en pijnlijke thema's om te zetten in genadelozen humor. Zelf verklaarde de komediant na een bezoek aan Afrika dat hij wellicht het woord racisme teveel verheven had tot entertainment door met Grammy's onderscheiden albums als 'That Nigger's Crazy' en 'Bicentennial Nigger'.

Als acteur was Pryor te zien in Brewster's Millions, The Toy en "Superman III" met Christopher Reeve. De films verhieven Pryor's status van cultheld naar mainstream ster. Zijn biografische films "Some Kind of Hero" en Jo Jo Dancer, Your Life Is Calling, lieten zijn kritische kant in de bioscoopzaal zien. De laatste keer dat hij te zien was op het witte doek was in Lost Highway.

Na een leven waarin hij continu het gevecht leverde met alcohol en drugs, een zelfmoordpoging pleegde en verscheidene keren in contact kwam met de arm der wet, stierf Pryor aan een hartinfarct.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.