compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 50 13-12 t/m 19-12
WEB | mobiel
Aquaman - Film van de week
MENU
Home > Filmnieuws > Acteur Sir Peter Ustinov overleden

Acteur Sir Peter Ustinov overleden

29-3-2004 GENEVE - De Britse acteur Sir Peter Ustinov is in de nacht van zondag op maandag op 82-jarige leeftijd in een kliniek in het Zwitserse Nyon overleden. Dit hebben zijn familie en het VN-kinderfonds Unicef, waarvan hij lange tijd goodwill-ambassadeur was, maandagochtend meegedeeld.

Delen op facebook

Peter Ustinov (Londen, 16 april 1921), zoon van een Duitse vader van Russische afkomst en een Franse moeder, leerde mensen aan het lachen maken op zijn deftige Engelse kostschool, ter compensatie van zijn toen al niet voor sport geschikte lichaam. Hij debuteerde op 17-jarige leeftijd als acteur en had al snel ook als toneelschrijver succes. Als filmacteur - hij debuteerde in 1940 in Hullo Fame - had Ustinov het meeste succes, al maakte zijn postuur hoofdrollen vaak onmogelijk.

De acteur, die volgens zijn zoon Igor overleed aan een hartverlamming, werd begin jaren vijftig van de vorige eeuw bekend door zijn karakterrollen in grote Hollywoodfilms. Zo speelde hij de krankzinnige keizer Nero in Quo Vadis en de sadistische slavenhandelaar in Spartacus van Stanley Kubrick (1959). Voor deze rol kreeg hij een Oscar. Zijn tweede Oscar sleepte hij in 1964 in de wacht voor Topkapi.

Groot succes had Ustinov ook als de Belgische detective Hercule Poirot in de film Death on the Nile naar een boek van Agatha Christie. Zijn laatste filmrol was die van de Saksische keurvorst Frederik de Wijze in Luther. Ook trad de acteur veel op in televisieprogramma's.

Zijn grote populariteit in vele landen dankte hij echter niet alleen aan zijn acteursprestaties. Hij was een man die talenten had op tal van terreinen. Ustinov maakte ook scenario's, schreef tien romans en verhalen en meer dan twintig toneelstukken, waaronder Beethovens Tiende. Hij ensceneerde opera's in Berlijn, Hamburg, Dresden, Salzburg, Londen, Parijs en Moskou.

Verder trad hij op in one-manshows. Naast deze vele activiteiten en zijn ambassadeurschap voor Unicef hield Peter Ustinov zich ook bezig met onderzoek naar vooroordeelsvorming. Verder was hij voorzitter van de wereldfederalisten.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.