compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 50 13-12 t/m 19-12
WEB | mobiel
Aquaman - Film van de week
MENU
Home > Filmnieuws > Alleman beste Nederlandse documentaire

Alleman beste Nederlandse documentaire

Liefhebbers stemmen online op film Haanstra

3-12-2007 Tijdens de laatste dag van het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) is Alleman, de documentaire van Bert Haanstra uit 1963 uitgeroepen tot beste Nederlandse documentaire sinds 1945.

Delen op facebook

De uitslag werd bekendgemaakt in het televisieprogramma 'De Keuze van de Kijker' dat gisterenavond werd uitgezonden op Nederland 2. Documentaireliefhebbers konden gedurende het IDFA hun stem uitbrengen op één van de 20 geselecteerde Nederlandse documentaires, waarvan Houen zo uit 1952 de oudste is en Jimmy Rosenberg - de vader, de zoon & het talent uit 2006 de meest recente. Andere geselecteerde documentaires waren onder meer Johan Cruijff - En Un Momento Dado en André Hazes - Zij Gelooft in Mij.

Winnaar werd Bert Haanstra's Alleman, waarin de filmmaker het Nederlandse volk met al haar eigenaardigheden portretteert. De beelden zijn veelal opgenomen met de verborgen camera en tonen een land waarin de bewoners goed georganiseerd en overzichtelijk naast elkaar wonen. Het commentaar in de film is van Simon Carmiggelt.

Op de tweede plaats eindigde Staat van Verzorging van Maarten Schmidt en Thomas Doebele uit 1987. In de film zijn twee buren op leeftijd op zoek naar de Nederlandse verzorgingsstaat.

Derde plaats was voor de documentaire Levensberichten van Cherry Duyns uit 1986 over de afdeling oncologie van het VU Ziekenhuis in Amsterdam.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.