Deze website maakt gebruik van cookies
AKKOORD  Lees meer
compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 11 15-3 t/m 21-3
WEB | mobiel
Film van de week - Tomb Raider
MENU
Home > Filmnieuws > Amsterdams eredoctoraat voor regisseur Lanzmann

Amsterdams eredoctoraat voor regisseur Lanzmann

27-9-2004 AMSTERDAM - De Franse filmregisseur Claude Lanzmann ontvangt een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam. Ook de Amerikaanse rechtstheoreticus Duncan Kennedy wordt onderscheiden. De Universiteit heeft dat maandag bekendgemaakt.

Lanzmann was te zien in Hôtel Terminus (1988) en regisseerde onder meer de befaamde documentaire Shoah (1985). Uit het niet gebruikte materiaal voor deze documentaire, een van de indrukwekkendste ooit gemaakt, heeft Lanzmann een andere documentaire gemaakt: Sobibor, 14 octobre 1943, 16 heures (2001).

Claude Lanzmann (Parijs, 1925) was tijdens de Duitse bezetting betrokken bij het verzet in Clermont-Ferrand. Hij behoorde tot de kleine kring van schrijvers en denkers rond Jean-Paul Sartre, Albert Camus en Simone de Beauvoir en speelde sinds 1952 een actieve rol - en na het overlijden van De Beauvoir een leidende rol - in het door hen opgerichte tijdschrift 'Les Temps Modernes'. Lanzmann onderscheidde zich vooral met zijn documentaires.

Lanzmann heeft altijd geprotesteerd tegen de verbeelding van de Holocaust in speelfilms als Schindler's List en La Vita è Bella.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.