compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 12 21-3 t/m 27-3
WEB | mobiel
Us - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Arthousefilms in 180 Europese zalen tegelijk

Arthousefilms in 180 Europese zalen tegelijk

13-9-2004 AMSTERDAM - Het eerste digitale cinema-netwerk Cinema Net Europe (CNE) maakt het met ingang van 12 november mogelijk om in 180 filmtheaters in negen Europese landen tegelijk dezelfde film te vertonen, rechtstreeks vanaf één server. Dat liet het Nederlands Fonds voor de Film maandag weten.

Delen op facebook

Het gaat om films die niet speciaal voor een groot publiek bedoeld zijn, maar om documentaires, experimentele films en korte en lange artistiek hoogstaande speelfilms, kortom alle 'arthousefilms'.

Volgens een woordvoerder gaat CNE de mogelijkheden om te beginnen een keer per maand benutten. Wat de eerste film zal zijn die in 180 theaters tegelijk wordt vertoond, is nog niet bekend. Het zal in elk geval een Brits product zijn.

Het CNE is een gevolg van het Nederlandse DocuZone, dat drie jaar geleden in het leven is geroepen om de documentaire beter voor het voetlicht te brengen. Er zijn tien DocuZonetheaters in Nederland. Dat aantal wordt half november verhoogd naar 35, want 25 zalen hebben zich aangesloten.

DocuZone zag destijds af van dure celluloidproducties en koos voor projectie vanaf dvd met behulp van een beamer. Dat was goedkoper en sneller te realiseren. Nu gaat het project dus digitaal èn Europees. Ook voor de producenten is dit erg aantrekkelijk: ze kunnen hun producten gemakkelijker over meerdere landen verspreiden.

Aan CNE doen behalve Nederland mee: Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje, Portugal en Slowakije.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.