compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 12 21-3 t/m 27-3
WEB | mobiel
Us - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Banken willen filminvesteerders terugbetalen

Banken willen filminvesteerders terugbetalen

17-4-2004 DEN BOSCH - Drie banken willen beleggers in films van de failliete filmproducent Laurens Geels hun geld teruggeven. Het gaat om 22 miljoen euro die door voornamelijk particulieren bijeen is gebracht.

Delen op facebook

Het geld was bestemd voor filmprojecten van productiemaatschappij First Floor, maar die is aan financiële problemen ten onder gegaan. De beleggers kochten hun participaties via de banken Van der Hoop, Staalbankiers en Van Lanschot Bankiers.

Volgens een woordvoerder van Van Lanschot voelen de drie ''een verplichting tegenover de beleggers.'' Hij benadrukt dat de Belastingdienst nog moet instemmen met de teruggave. De speciale constructie voor film-cv's heeft beleggers fiscaal voordeel opgeleverd.

De banken stelden in november een onderzoek in naar First Floor nadat plotseling een van de drie geplande films werd afgeblazen. Accountants van Deloitte speuren nog steeds naar de oorzaken van het financiële debacle. Zaterdag komen de beleggers bijeen om met de banken over het terugbetalingsvoorstel te praten. Dan moeten ze ook instemmen met het plan.

Een dochter van zakenbank NIB Capital zette de cv's op met het geld van de beleggers. De woordvoerder van Van Lanschot wil niet zeggen of de banken nog stappen gaan ondernemen tegen NIB.

Laurens Geels produceerde films als Abel (1986), Amsterdamned (1988), Karakter (1997), Valentín (2002) en ten slotte ook Resistance (2003), die jammerlijk flopte.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.