compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 12 21-3 t/m 27-3
WEB | mobiel
Us - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Billy Pols over Zombie: 'ik moest altijd ready zijn'
Zombie: The Resurrection of Tim Zom Interview

Billy Pols over Zombie: 'ik moest altijd ready zijn'

In gesprek met Billy Pols over Zombie: The Resurrection of Tim Zom

13-5-2014 Aanstaande donderdag komt Zombie: The Resurrection of Tim Zom uit, een ruwe documentaire over de even ruwe skater Tom Zom. Wij belden met regisseur Billy Pols over zijn carriere als filmmaker, Tim Zom en de rechtszaak rond de film.

Delen op facebook
Billy Pols (c) Cinema Delicatessen

Billy Pols (c) Cinema Delicatessen

In de film volgen we Tim Zom een jaar lang terwijl hij zijn carriere als professioneel skateboarder aan het opbouwen is. Ondertussen vertellen de mensen uit zijn omgeving over Tim, over zijn jeugd, over zijn karakter en over de buurt waarin hij opgroeide.

De film kreeg de laatste weken veel aandacht door een rechtszaak die rond de film was aangespannen. Zo zou een stel door Tim Zom en zijn vrienden zijn aangevallen en deze beelden zijn te zien in de film. Het stel spande een rechtszaak aan en de beelden moesten uit de film verwijderd worden. Regisseur Billy Pols wilde tot nu toe niet persoonlijk reageren op dit incident. Hij legt uit waarom:

Billy Pols: 'Het incident ontplofte in de media en dat kwam bij mij onverwachts op mijn bord. Bijna alles wat er door de media gezegd werd klopte niet. Ik wilde voorkomen dat je een welles-nietes situatie in de media krijgt waarbij je elke dag iets nieuws in de kranten leest. Alle beschuldigingen die op ons afgeschoten werden door advocaten en de media waren allemaal niet waar. Ik had dat wel van de daken kunnen schreeuwen dat het niet zo was maar daar had ik geen zin in. Laten we het gewoon op de officiële manier oplossen. We gaan met hun in gesprek of we gaan naar de rechter. Maar ik ga dit niet via de krant uitvechten. (Inmiddels zijn is het fragment uit de film verwijderd conform de uitspraak van de rechter. De scene zit nog steeds in de film maar in een andere vorm. [red])

Billy Pols is zelf ook jarenlang actief geweest als skateboarder. Zijn skaten heeft zijn filmmaken ook veel beïnvloed. Zo publiceerde BiosAgenda ooit zijn korte film Plank als Short of the Week, over de jonge skater Nassim Guammaz.

'Toen ik stopte met skateboarden vond ik het zonde om er helemaal niets meer mee te doen. Ik merkte wel dat ik vrij goed aan kinderen kon uitleggen hoe je trucjes moest doen. Toen heb ik een skateboard-instructiefilm gemaakt met alle Nederlandse topskateboarders. Tim zat daar toen ook al bij. Hij was toen 13 of 14. Elke skater liet in zijn eigen stad een truc zien en legde uit hoe je de truc moest doen. Dat was in Nederland nog nooit gedaan: dat je de skaters ook liet praten. Dat werd toen opgepikt door de VPRO en werd toen wekelijks uitgezonden op TV.'

BiosAgenda: Waarom ben je dan gestopt met skaten?

'Ik heb alles bereikt met skaten wat ik kon bereiken. Toen ik 24 was had ik wel door dat ik niet veel beter zou worden. Dan zie je jonge jongetjes als Tim die al net zo goed of beter waren dan ik. Op een gegeven moment zie je dat mensen echt heel veel beter zijn. Dan moet je ook realistisch zijn. En ik wilde wel altijd studeren.'

BiosAgenda: Hoe ben je op het idee gekomen om een film te maken over Tim?

'Een paar jaar geleden werd ik door IDFA gevraagd of ik een documentaire wilde maken. In principe was ik geen documentaire-fan. Ik vond het vaak pretentieus gezeik. Ik heb toen een documentaire-workshop gevolgd en dat heeft mijn ogen wel geopend. Dat is toen Plank geworden. Die is heel goed ontvangen en ik vond het zelf ook heel leuk om te maken. BNN had toen Plank gezien en wilde graag iets met mij maken.

Toen liep ik eigenlijk al rond met het idee over Tim: een jongen die van van heel ver komt en nu boven aan de top staat. Toen heb ik dat plan aan hun gepresenteerd en zij waren meteen helemaal verliefd op hem. Ze vonden hem heel spannend en dat is hij ook. Ik heb hen wel gewaarschuwd dat deze jongen zo bijzonder is, zo spannend, zo onvoorspelbaar. Voor het zelfde geld zit hij het komende half jaar in Amerika en dan kan je niet filmen. Of misschien krijgen wij wel ruzie: het is gewoon een pittige jongen met een eigen mening. BNN wilde dat het in drie maanden af was. Ik heb toen gezegd dat ik minimaal een jaar nodig had om hem te filmen. Dat vonden ze ook goed.'

BiosAgenda: Dus je hebt het zonder concessies kunnen maken?

'Ja dat is wel zo. Het klinkt misschien raar maar toen zij mij vroegen hield ik express een beetje de boot af. Ik wilde minimaal een jaar de tijd hebben en het budget het goed te kunnen doen. Op alle eisen die ik stelde werd tot mijn verbazing ja gezegd.'BiosAgenda: Het valt op dat we Tim veel zien skaten maar niet veel aan het woord zien. Het zijn vooral de personen in zijn omgeving die over hem praten.

'Met mijn editor Govert Janse had ik het erover hoe we voelbaar kunnen maken dat iemand bijzonder is, hoe maak je iemand mythisch? Als iemand bijzonder is moet hij niet zeggen 'ik ben bijzonder'. Dat moeten andere mensen zeggen. Als andere mensen over iemand praten dan is dat per definitie spannender. Alles wordt groter: het verhaal wordt groter, het gevoel wordt groter. '

BiosAgenda: Hoe was het om met hem te werken?

'We zaten een keer te eten in een eetcafé toen er een zwerver aankwam. Tim maakte een praatje met hem en gaf zijn sweater aan de zwerver. Ik vroeg hem of hij het nog eens wilde doen zodat we het konden filmen. Hij zei tegen mij: “Billy, als jij iets wilt filmen is dat prima maar ik ga nooit iets speciaals doen voor de film. Ik ga nooit mijn eigen leven naspelen.” Bij Tim gebeurt er 24/7 iets bijzonders: als hij de vliegtuig instapt, als hij eet, als hij over straat loopt, laat staan wat er gebeurt als hij skateboardt. Dus ik moest altijd ready zijn. '

BiosAgenda: Heb je al nieuwe filmplannen?

'Ik zou niet heel snel een skateboard-documentaire maken. Het is zo'n gevoelige en moeilijke scene om binnen te komen. Ik denk ook niet dat je nog zo'n interessant karakter tegen gaat komen als Tim. Ik ben nu aan het spelen met ideeën voor fictiefilms. Ik link graag films aan mezelf: ik heb tot mijn zestiende in Zuid-Afrika gewoond. Dus misschien ga ik daar een film draaien.

Zombie: The Resurrection of Tim Zom is vanaf 15 mei te zien in de bioscoop

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.