compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 03 20-1 t/m 26-1
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Bioscopen vanaf 19 december dicht

Bioscopen vanaf 19 december dicht

Strenge lockdown t/m 14 januari

Nederland gaat vanaf zondag opnieuw in lockdown. Vanaf zondag 19 december 05:00 geldt een strenge lockdown voor Nederland voorlopig tot 14 januari. Films als The Matrix 4 of de release van Amelie worden uitgesteld.

Delen op facebook
We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

In praktische zin heeft de lockdown grote gevolgen, voor heel veel films draaide de voorverkoop op volle toeren. De vertoning van speciale programma's als opera's en het heruitbrengen van speciale filmtitels, zoals de speciale 20-jarige heruitgave van Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain moeten worden uitgesteld of helemaal geschrapt worden. De kosten lopen op, want heel veel personeel moet worden ingezet om de kopers op te sporen en het geld terug te storten.

Bioscopen vanaf 19 december dicht

Bioscopen vanaf 19 december dichtDe vertoningsrechten voor films gelden voor een bepaalde periode en die verlopen in sommige zonder dat de film fatsoenlijk heeft kunnen draaien in de bioscoop, denk aan films die net in roulatie zijn gegaan zoals West Side Story, Spider-Man: No Way Home of Silverstar.Enorme strop

Traditioneel gaat het Nederlandse publiek graag tussen kerst en oud en nieuw naar de bioscoop, dus de gevolgen van het mislopen van deze inkomsten zullen voelbaar zijn. Sommige films zoals The Matrix Resurrections hebben juist zo'n vakantieperiode nodig om een groot publiek te kunnen bereiken. Na nieuwjaar zal zo'n grote publieksfilm niet een even groot publiek bereiken, puur omdat de stemming anders is.

Vanaf eind november is door distributeurs en bioscopen gebouwd aan een speciale aanbod van filmtitels die het best tussen kerst en oud en nieuw bekeken kunnen worden en dat momentum is door de lockdown ineens verdwenen en dat wordt een enorme strop voor de bioscoop en filmwereld. Zeker gezien het feit dat vorig jaar de bioscopen ook al miljoenen misliepen door de lockdown. De gevolgen zullen lang merkbaar zijn.

Uiteraard geldt veiligheid en gezondheid voor alles, maar de filmwereld, de culturele wereld en de horeca worden kopschuw na deze lockdown. De regering zal met speciale maatregelen moeten komen om deze branches uit de slop te halen.

We vrezen dat komende tijd vooral slecht nieuws en protesten uit de film en bioscoopwereld te horen zullen zijn, maar duidelijk is dat 2021 een nog dramatischer jaar zal worden dan 2020.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.