compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 03 17-1 t/m 23-1
WEB | mobiel
Mary Queen of Scots
MENU
Home > Filmnieuws > Broers Weinstein kopen rechten Fahrenheit 9/11

Broers Weinstein kopen rechten Fahrenheit 9/11

Beelden Nicholas Berg niet gebruikt

29-5-2004 LOS ANGELES - De filmbazen Harvey en Bob Weinstein hebben de rechten van 'Fahrenheit 9/11' van regisseur Michael Moore verworven. De oprichters van filmstudio Miramax hebben de omstreden documentaire gekocht van Disney, zo liet het amusementsconcern vrijdag weten.

Delen op facebook

Disney, dat eigenaar van Miramax is, had de filmstudio verboden de documentaire op de Amerikaanse markt te brengen, omdat de inhoud te politiek gevoelig zou zijn. De broers Weinstein zouden de film nu op persoonlijke titel willen uitbrengen.

In de film wordt president Bush onder meer in verband gebracht met de steenrijke familie van terroristenleider Osama Bin Laden. Fahrenheit 9/11 won deze maand de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes.

''De weigering van Disney om Fahrenheit 9/11 uit te brengen heeft de film zeker gepromoot'', meent Larry Noble, directeur van het Center for Responsive Politics, een groep onafhankelijke onderzoekers met basis in Washington. ''Het is nu onvermijdelijk dat hij door iemand in de Verenigde Staten verspreid wordt voor de verkiezing. Veel mensen zullen ook komen kijken door de controverse'', voorspelt hij. ''Als zij die de film gaan bekijken vooraf al anti-Bush-gevoelens hebben, kan de film hen bovendien ertoe aanzetten te gaan kiezen.''

Nick Berg

Voor de documentaire heeft Michael Moore ook de vermoorde Nick Berg geïnterviewd. Beelden van de onthoofding van de Amerikaan, die als burger in Irak werkte, schokten op 11 mei de wereld. Moore heeft de familie van Berg aangeboden het materiaal van zijn interview met Berg te laten zien, voordat hij het eventueel gaat uitzenden. Dat heeft een woordvoerder van de familie Berg vrijdag gezegd.

Moore filmde en interviewde Berg twintig minuten lang voor zijn film, maar gebruikte de beelden uiteindelijk niet. Het kantoor van Michael Moore heeft bevestigd dat de beelden bestaan, maar ontkent plannen om het interview uit te zenden. ''We geven de beelden niet aan de media. We regelen dit met de familie'', aldus een verklaring. Moore zelf was niet beschikbaar voor commentaar.

Moore heeft eerder aangekondigd dat hij overweegt extra beelden in de film te monteren, zoals van mishandelingen van Irakezen door Amerikaanse soldaten.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.