compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 11 14-3 t/m 20-3
WEB | mobiel
Arctic - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Burma VJ winnaar Joris Ivens Award 2008

Burma VJ winnaar Joris Ivens Award 2008

IDFA dit jaar weer drukker bezocht

1-12-2008 Zaterdag werden in Pakhuis de Zwijger, tijdens de slotceremonie van het 21ste IDFA dat door Twan Huys werd gepresenteerd, de winnaars van de verschillende competitieprogramma's bekendgemaakt. De Joris Ivens Award voor beste documentaire werd gewonnen door Burma VJ - Reporting From a Closed Country.

Delen op facebook

De winnende documentaire is vrijwel geheel opgebouwd uit materiaal dat in het geheim gefilmd is door een groep reporters tijdens de opstand tegen de militaire dictatuur in Birma in september 2007. Volgens juryvoorzitter Bianca Stigter laat de film op aangrijpende wijze de macht en onmacht van beelden zien. De VPRO Joris Ivens Award werd uitgereikt aan regisseur Anders Østergaard.

Naast de prijs voor beste documentaire kreeg de film van Østergaard ook de Movies that Matter Human Rights Award, voor de beste documentaire over mensenrechten en menselijke waardigheid.

De jury kende tevens een Special Jury Award toe aan Rick Minnich en Matthew Sweetwood voor Forgetting Dad, over de emotionele gevolgen die het plotselinge en onverklaarbare geheugenverlies van de vader van Minnich heeft op zijn directe omgeving.

Andere winnaars van het festival waren de Nederlandse documentaire Boris Ryzhy van Aliona van der Horst, die de Zilveren Wolf won. De First Appearance Award voor het beste debuut ging naar Andrei Dascalescu voor het liefdevolle portret
Constantin and Elena.

De 21e editie van IDFA leverde met ten minste 157.500 bezoeken een stijging op ten opzichte van 2007 toen 145.000 bezoeken werden geteld. De netto recettes stegen van €623.000 in 2007 naar ten minste €700.000 dit jaar.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.