compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 12 21-3 t/m 27-3
WEB | mobiel
Us - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Campagne tegen religieuze film van Mel Gibson

Campagne tegen religieuze film van Mel Gibson

3-2-2004 NEW YORK - Joodse en christelijke groepen beginnen een campagne van lezingen tegen de film 'The Passion of the Christ' van regisseur Mel Gibson. Ze vrezen dat deze film antisemitisme in de hand werkt.

Delen op facebook

Tot de campagne werd besloten na het zien van een eerste versie van de film, meldde de joodse Anti-Defamation League (ADL) maandag op haar website. Deze organisatie bestrijdt antisemitisme. De film, die op 25 februari (Aswoensdag) in de VS uitkomt, gaat over de kruisiging van Jezus en de gebeurtenissen die daaraan voorafgingen.

Volgens Rabbi David Elcott van de ADL ondermijnt The Passion of the Christ de vooruitgang die in Amerika op het gebied van wederzijds godsdienstrespect is geboekt. Elcott en andere critici menen dat de film de schuld van de kruisiging bij de joden neerlegt.

Met lezingen, interreligieuze gesprekken en andere programma's proberen zij de 'destructieve' stereotypen over joden die de film zou bevatten, te bestrijden. Het Amerikaans Joods Comité stuurt zijn leden een gids die uiteenzet hoe joodse zorgen over de rolprent kunnen worden uitgelegd. Daarnaast heeft het christelijke groepen gevraagd de film niet te gebruiken als onderwijsmiddel. Er zijn geen boycots van bioscopen of protestdemonstraties tegen de film voorzien.

Regisseur Mel Gibson heeft altijd ontkend dat zijn film joden in een kwaad daglicht stelt. Veel evangelisten zijn het met hem eens. De bekende Amerikaanse predikant Billy Graham meent dat de film een zeer krachtige weergave is van de laatste uren van Jezus. Ook is de film door het Vaticaan met veel enthousiasme ontvangen. In Nederland gaat The Passion of the Christ op 1 april (echt waar!) in première.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.