compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 12 21-3 t/m 27-3
WEB | mobiel
Us - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Cannes eert kleine filmmaker

Cannes eert kleine filmmaker

'4 Months, 3 Weeks and 2 Days' wint Gouden Palm

29-5-2007 Afgelopen weekend werd het 60ste editie van het International Film Festival Cannes afgesloten. De opmerkelijke winnaars dit jaar waren kleine, onafhankelijke filmmakers. De Gouden Palm ging naar het Roemeense drama 4 Months, 3 Weeks and 2 Days van Christian Mungiu.

Delen op facebook

Mungiu versloeg enkele grote namen, die al eerder een Gouden Palm wonnen, waaronder Gus van Sant (Elephant, 2003), Quentin Tarantino (Pulp Fiction, 1994) en de gebroeders Coen (The Man Who Wasn't There, 2001).

Mungiu ontving de prestigueze onderscheiding uit handen van Jane Fonda. Hij beschouwt de onderscheiding als de ultieme waardering voor zijn werk als filmmaker. 4 Months, 3 Weeks and 2 Days is een low-budgetproductie met grote thema's als persoonlijke vrijheid en vervreemding. De film vertelt het verhaal van de Roemeense studente Gabita. Als zij zwanger blijkt te zijn, wil ze abortus laten plegen. Aangezien dit illegaal is in het communistische Roemenië, zoekt ze hulp bij duistere figuren.

De Grand Prix, de op een na grootste prijs van het festival, werd toegekend aan de Japanse regisseur Naomi Kawase voor haar film Mogari no mori (The Mourning Forest), over twee mensen die tijdens een vermoeiende tocht door het bos hun verdriet proberen te verwerken. Kawase won tien jaar geleden de Camera d'Or op het festival.

De derde grote prijs, de juryprijs, ging naar twee films. Zowel de autobiografische animatie over het leven onder de ayatollah's Persepolis van de Frans-Iraanse regisseuse Marjan Satrapi als "Silent Light" over liefde, dood en geloof van de Mexicaanse Carlos Reygadas werden bekroond.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.