compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 50 13-12 t/m 19-12
WEB | mobiel
Aquaman - Film van de week
MENU
Home > Filmnieuws > Charles Bronson overleden

Charles Bronson overleden

1-9-2003 LOS ANGELES - De Amerikaanse filmacteur Charles Bronson is op 81-jarige leeftijd overleden. De al geruime tijd zieke Bronson overleed zaterdag in een ziekenhuis in Los Angeles, zo deelde zijn woordvoerder Lori Jonas zondag in Los Angeles mee.

Delen op facebook

Bronson speelde in talrijke films vanaf het begin van de jaren vijftig. Hij kreeg vooral bekendheid door rollen in gewelddadige films waarin hij een kalme en stoere figuur verbeeldde. De films die Bronson beroemd maakten zijn ondermeer: The Magnificent Seven (1960), The Great Escape (1963), The Dirty Dozen (1967), Mr. Majestyk (1974) en in de jaren tachtig de filmreeks Death Wish.

Bronson werd in november 1921 in Pennsylvania als Charles Bunchinsky geboren in een gezin van vijftien kinderen. Hij was de enige die de middelbare school doorliep. Nadat hij in de Tweede Wereldoorlog boordschutter was geweest, ging Bronson naar Philadelphia om kunst te studeren.

In 1949 stortte Bronson zich geheel op het acteren. Door zijn verweerd lijkende gezicht en zijn potige en onverzettelijke voorkomen kreeg hij vanaf het begin af aan rollen waarin hij een kalme, sterke en stoere persoon uitbeeldde en vaak ook onaangepaste in zichzelf gekeerd types.

Hij kreeg echter geen hoofdrollen, tot hij in 1968 met Adieu l'Ami en Once Upon a Time in the West doorbrak in Europa. Hij trad daarna in het huwelijk met de Britse actrice Jill Ireland. Bronson was al eerder getrouwd geweest, maar met Jill Ireland zou hij 22 jaar samenleven. Ze brachten samen zeven kinderen groot.

Bronson werd eind jaren zestig dankzij Europese of Europees-Amerikaanse filmproducties in korte tijd wereldberoemd en een van de best betaalde acteurs ter wereld. Vooral zijn zwijgzame rol in de western Once Upon a Time in the West (C'era una Volta il West) maakte van Bronson een filmster. In 1972 keerde Bronson beroemd terug naar de VS. Hij kreeg er vervolgens tal van rollen in actiefilms uit Hollywood.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.