compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 12 21-3 t/m 27-3
WEB | mobiel
Us - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Crowdfunding tip van de maand: oktober
Crowdfunding tip van de maand

Crowdfunding tip van de maand: oktober

11-10-2012 Een nieuw seizoen, een nieuwe rubriek! Iedere maand zoekt de redactie van BiosAgenda.nl tussen alle crowdfunding projecten een project waarvan wij vinden dat het gesteund moet worden!

Delen op facebook

"The Iran Job" gaat over een Amerikaanse basketballer met een contract in Iran. Een bijzondere film die al af is, maar geld te kort om hem te distribueren in de bioscopen.

Iraanse films gaan doorgaans over onschuldige onderwerpen zoals een kind die zijn ballon kwijt is. Sporadisch gaat een Iraanse film over een meer controversieel thema als echtscheiding maar eigenlijk lijkt elk thema in Iran meteen in de taboesfeer te worden getrokken.

Zo werd de film Bashu (1989) verboden omdat er te veel van het gezicht van de hoofdrolspeelster te zien was. Maar recentelijk zijn twee films verboden die handelen over het onderwerp voetbal en vrouwelijke fans. (Football, iranian style en Offside)

Het is misschien voor Westerse vrouwen vreemd, maar voetbal is bij Iraanse vrouwen zeer populair, alleen zij mogen niet live er naar kijken.

Nu werken de Amerikaanse cineasten Sara Nodjoumi en Till Schauder aan een nieuwe film over basketbal in Iran. Ook zij krijgen problemen met zowel de Iraanse als de Amerikaanse regering. Till Schauder mag niets opnemen in Iran en hij mag niets uit Iran importeren in de VS. Wat hij wil maken is een documentaire die een Amerikaanse basketballer volgt die mee doet in de Super Ball van Iran. Een zeer charismatische speler die heel populair wordt en drie vrouwen bevriendt.

Het geeft een goed beeld over de dilemma's en hypocrisie die er heersen tussen beide landen. Eigenlijk zou de film een goede bruggenbouwer kunnen zijn voor beide landen, maar dan moet de film wel gemaakt worden en dat is precies waar het een beetje dreigt fout te gaan. Geen enkele Amerikaanse studio durft het project aan te pakken en het is dus ook niet verwonderlijk dat de filmer op zoek is gegaan naar Crowd-fundinggeld via het programma Kickstarter. Het project moet nog zeker nog de helft van het geld binnen zien te halen voor 25 oktober.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.