compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 22 28-5 t/m 3-6
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > De aanhoudende roep om drive-in bioscopen

De aanhoudende roep om drive-in bioscopen

Terwijl bioscopen op allerlei manieren proberen hun publiek vast te houden met acties. Lijken er allerlei initiatieven te ontstaan om drive-ins nieuw leven in te blazen of de rondreizende drive-ins alvast open te laten gaan. Is deze bioscoopromantiek op zijn plaats?

Delen op facebook
We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

De Duitse drive-in in Essen haalt het nieuws zowel in Nederland als in België, die eerder open ging in het seizoen open vanwege de corona-crisis om mensen even van de thuis-quarantaine te laten ontsnappen. Ook in de VS werden drive-inns overvallen door een plotselinge belangstelling. Is de drive-inn klaar voor een comeback? In Nederland en België?Nederland heeft voor zover we hebben kunnen nagaan slechts twee drive-in bioscopen gekend (‘De oude waag’ in Drouwen — in Drente, van 1969-1994 — en Autokino Fonke in Landgraaf — in Limburg van 1971-2002). In de toptijd van de drive-in-bioscoop eind jaren ’50 tot eind jaren ’70 waren er in Nederland simpelweg te weinig auto’s. Toen we eindelijk 1,1 auto per hoofd van de bevolking hadden bereikt was de nieuwigheid er vanaf en was de televisie een te grote concurrent geworden.

Basis behoefte

Sinds de aanvang van de corona-crisis merken we op de redactie een steeds luider worden roep om de drive-in bioscopen in oude luister te herstellen of de rondreizende drive-ins eerder in het seizoen operationeel te krijgen. Het is nou eenmaal een basale behoefte van mensen om samen iets te ervaren. Is hier sprake van een gat in de markt in corona-tijd of gewoon valse romantiek?

Scherm van een drive in bioscoop © 2009 Samlyn Studio

Scherm van een drive in bioscoop © 2009 Samlyn StudioBij de opening van de drive-in bioscoop in Essen viel één ding meteen op, naast het feit dat er maar twee volwassenen in de auto mochten zitten: je moest je versnaperingen zelf mee nemen. Vanwege de corona-maatregelen moeten er 1,5 meter afstand gehouden worden gehoudenworden — dus geen horeca — en daar zit nou meteen een probleem in gebakken.

Popcorn en frisdrank

Een bioscoop runnen is een dure onderneming. Niet alleen het gebouw en de peperdure inrichting moet er betaald worden. Maar dat valt mee. Wat een bioscoop runnen duur maakt is de huur van de films. Bijna 80% van een bioscoopkaartje gaat linea-recta naar de filmdistributeurs, die dit weer naar de filmstudio’s wegsluizen. Alleen op die manier kunnen de miljoenen kostende films terugverdiend worden.

Een bioscoop verdient haar geld voornamelijk met alles om de film heen: de popcorn en de frisdrank. Dus wanneer het publiek haar eigen versnaperingen mee mag brengen dan wordt er nagenoeg geen winst gemaakt. Hoe doen ze dat in Essen dan?In Essen draaiden ze alleen oude films, daarvoor zijn huren betaalbaarder. Maar het publiek is verwend en heeft waarschijnlijk allang die films al gezien. Dus voorlopig geen Drive-ins in Nederland en België. De "BIOSCOOP AUTOKINO LANDGRAAF" blijft voorlopig nostalgie.


Links:
  1. Reportage van HetLaatste Nieuws (België)
  2. Bioscoop Autokino Landgraaf
  3. Drive in Essen
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.