compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 50 13-12 t/m 19-12
WEB | mobiel
Aquaman - Film van de week
MENU
Home > Filmnieuws > Disney beschuldigd van plagiaat

Disney beschuldigd van plagiaat

30-12-2003 PARIJS - Een Franse kinderboekenschrijver heeft het amusementsconcern Walt Disney aangeklaagd voor plagiaat. De succesvolle animatiefilm 'Finding Nemo' zou volgens Franck le Calvez gebaseerd zijn op zijn boek 'Pierrot le poisson-clown' (Pierrot de clownvis).

Delen op facebook

De Britse krant Financial Times meldde maandag dat de zaak in februari voor de rechter komt. Le Calvez' advocaat beweert dat meerdere karakters in de animatiefilm Finding Nemo, gemaakt door Disneys werkmaatschappij Pixar Studios, sterke trekken vertonen met figuren uit zijn vorig jaar verschenen kinderboek. Bovendien leeft ook zijn clownvis in anemonen en worden gezinsleden door een roofvis verslonden.

Het copyright op de figuur Pierrot le poisson-clown bestaat al sinds 1995. Le Calvez wist echter geen productiemaatschappij geïnteresseerd te krijgen voor zijn verhaal over het oranje clownvisje en besloot er uiteindelijk een boek van te maken. Zijn schepping zou volgens hem via een van deze ondernemingen bij Disney terecht zijn gekomen. De uitgave van 2000 exemplaren heeft hij zelf betaald.

Kaskraker

"Finding Nemo (ned)" is een kaskraker en heeft volgens ingewijden dit jaar al meer dan 670 miljoen dollar opgeleverd. Het is bovendien de best verkochte dvd tot nu toe.

Disney ontkent elke vorm van plagiaat en beweert dat het om een eigen creatie gaat. De makers van Finding Nemo liggen ook onder vuur van milieuactivisten. Volgens de Financial Times beweren zij dat door de film het aantal mensen dat tropische vissen houdt, buitenproportioneel is toegenomen.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.