compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 12 21-3 t/m 27-3
WEB | mobiel
Us - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Disney blokkeert Moore-film wegens kritiek op Bush

Disney blokkeert Moore-film wegens kritiek op Bush

6-5-2004 WASHINGTON - Het Amerikaanse amusementsconcern Walt Disney heeft distributeur Miramax, waarvan het eigenaar is, verboden een documentaire van Michael Moore op de markt te brengen. Daarin wordt scherpe kritiek geuit aan het adres van president George Bush. Dat meldde het dagblad The New York Times woensdag.

Delen op facebook

In de film, Fahrenheit 9/11, wordt Bush in verband gebracht met enkele prominente Saudi's, onder wie de familie van Osama bin Laden. Hij wordt ervan verdacht het brein te zijn achter de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001. Ook neemt Moore in zijn film Bush' optreden voorafgaande aan deze aanslagen, die bijna drieduizend mensenlevens eisten, stevig op de korrel.

Disney, dat Miramax sinds 1993 bezit, mag de verspreiding van films tegenhouden als ze veel te duur uitvallen of als ze niet geschikt worden bevonden voor jeugdige kijkers. Volgens Miramax zijn deze bepalingen echter niet van toepassing op Moores documentaire.

Miramax heeft laten weten dat het met Disney in onderhandeling is. Levert dat niets op, dan overweegt het een bemiddelaar in te schakelen. Disney heeft aangegeven niet van zijn standpunt te zullen afwijken. Moores film zou in strijd zijn met het beleid van Disney om vermaak te leveren voor families van elke politieke overtuiging.

Moores agent Ari Emmanuel verklaarde in The New York Times dat Disney uit economische overwegingen handelt. Disney-topman Michael Eisner zou hem vorig jaar al hebben gevraagd de overeenkomst met Miramax op te zeggen, omdat hij vreesde voor de belastingvoordelen die Disney geniet voor zijn pretparken in Florida. In deze staat is Jeb Bush, de broer van de president, gouverneur.

(Bron: IJmuider Courant)


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.