compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 12 21-3 t/m 27-3
WEB | mobiel
Us - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Disney neemt Pixar over

Disney neemt Pixar over

Animatiestudio behoudt eigen identiteit

26-1-2006 LOS ANGELES - Met een overnamebod van 7,4 miljoen dollar lijft Disney Pixar bij zich in. Steve Jobs, directeur van Pixar, wordt hiermee een van de grootste aandeelhouders van Disney.

Delen op facebook

De animatiestudio en de entertainmentgigant brachten in het verleden tal van succesvolle films als Toy Story, Finding Nemo en The Incredibles uit. De film Cars, die deze zomer in de bioscopen verschijnt, zou de laatste film worden waarbij Disney en Pixar samenwerkten. De markt voor kinderanimatiefilms leunt vandaag de dag bijna volledig op 3D-animaties en het verlies van Pixar zou ongetwijfeld tot grote problemen hebben geleid bij Disney. Zonder Pixar heeft de gigant moeite om succesvolle films uit te brengen. Lilo & Stitch en Treasure Planet konden niet imponeren en ook de driedimensionale films Valiant en Chicken Little misten duidelijk de 'Pixar-magie'.

Dankzij de bemiddelingspogingen en het overnamebod van de nog verse voorman Robert Iger wordt Pixar nu eigendom van Disney. De animatiestudio blijft zelfstandig opereren om het creatieve proces, dat voorheen zo succesvol bleek, te behouden. CEO Steve Jobs wordt door de overeenkomst een van de hoofdaandeelhouders van Disney. Jobs, tevens directeur van Apple Computers, maakte eind vorig jaar een lucratieve deal met Disney voor de iPod. De deal bestond uit het beschikbaar maken van populaire televisieshows de dag nadat ze uitgezonden worden op tv. Het bleek een eerste openbare handreiking tussen Jobs (Pixar) en Iger (Disney) en de stap terug naar samenwerking, iets wat Disney's voormalig topman Michael Eisner niet was gelukt.

In de hernieuwe formatie kan men zich nu weer volledig richten op de productie van animatiefilms. Cars gaat in juni in première. Ratatouille, een film over een Parijse rat, die boven een restaurant woont, is momenteel in pre-productie en wordt zomer 2007 verwacht. Het derde deel van de Toy Story-reeks staat gepland voor 2008.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.