compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 12 21-3 t/m 27-3
WEB | mobiel
Us - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Documentairemaker zette eerder feiten in scène

Documentairemaker zette eerder feiten in scène

23-9-2003 AMSTERDAM - Documentairemaker Hany Abu-Assad heeft niet alleen zijn film 'Ford Transit' deels in scène gezet, ook zijn productie Nazareth uit 2000 is niet helemaal documentair. 'Ik heb in Nazareth dezelfde methode gebruikt als in 'Ford Transit'', zegt hij in Vrij Nederland.

Delen op facebook

De VPRO trok Ford Transit vorige week terug van het Nederlands Filmfestival dat woensdag begint. De omroep wilde de film niet meer vertonen omdat duidelijk was geworden dat enkele cruciale fragmenten in scène blijken te zijn gezet. Producent Augustus Film en de Nederlands-Palestijnse regisseur Abu-Assad gaven toe dat een aantal scènes niet overeenkomt met de werkelijkheid.

De documentaire was tot stand gekomen met bijdragen van de VPRO en het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties. De VPRO heeft de film in november vorig jaar uitgezonden.

"Nazareth", ook door de VPRO uitgezonden, gaat over twee pompbedienden in de Israëlische plaats Nazareth. In Vrij Nederland zegt de regisseur dat op het moment van de opnamen de twee helemaal geen pompbediende waren. Dat waren ze enkele jaren daarvoor wel geweest.

De beelden waarin de twee ruzie krijgen, zijn in scène gezet. 'Ik heb het zo gemonteerd dat het leek alsof ze enorme ruzie hadden. In werkelijkheid hadden ze slechts een meningsverschil', zegt de Nederlandse Palestijn in het weekblad.

Abu-Assad zegt zich geen zorgen te maken om zijn reputatie als documentairemaker. 'In kringen van mensen die er verstand van hebben, sta ik hoog aangeschreven. Ik word de Goddard van het Midden-Oosten genoemd.'


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.