compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 28 9-7 t/m 15-7
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Dubbelfilm over Tachtigjarige Oorlog in de maak

Dubbelfilm over Tachtigjarige Oorlog in de maak

Veelomvattend historisch epos duurt minstens 5 uur

Na Michiel de Ruyter en Redbad werkt producent Klaas de Jong aan het scenario van een derde veelomvattend epos. Deze 5 uur durende film - die uit twee delen zal bestaan - behandelt de Tachtigjarige Oorlog en heeft als werktitel 'Tachtig Jaar Oorlog'.

Delen op facebook
Beeld uit 'Michiel de Ruyter' (c) 2015

Beeld uit 'Michiel de Ruyter' (c) 2015

We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Dat vertelt De Jong in een gesprek met BiosAgenda.nl.

De keuze voor twee delen is volgens De Jong uit praktische overwegingen gemaakt. "Die oorlog duurde 2, 3 generaties", vertelt hij. "Met ontzettend veel spelers – de Watergeuzen, Willem van Oranje, Maurits, de Spaanse Philip de Tweede, Alva... En er waren minstens 5 landen bij betrokken. Dus hoe breng je zo iets in beeld?"

Daarom heeft De Jong ervoor gekozen de eerste film "Willem van Oranje" over Willem van Oranje te laten gaan en de tweede, genaamd "Maurits van Oldenbarnevelt", over Maurits en Johan van Oldenbarnevelt.

De Tachtigjarige Oorlog
De Tachtigjarige Oorlog, De Opstand of de Nederlandse Opstand was een strijd in de Nederlanden die in 1568 begon en eindigde in 1648, met een tussenliggende vrede (het Twaalfjarig Bestand) van 1609 tot 1621. De oorlog woedde in een van de rijkste Europese gebieden, de Habsburgse of Spaanse Nederlanden en richtte zich tegen een wereldmacht, het Spaanse Rijk onder koning Filips II, landsheer der Nederlanden, en zijn opvolgers Filips III en Filips IV.

"Alle drie die figuren, Van Oranje, Maurits en Van Oldebarnevelt hebben op hun eigen manier gefaald", aldus Klaas de Jong. "Maar het resultaat, de Republiek, is er wel gekomen. Een onafhankelijk Nederland."

De film wordt een raamvertellling, waarbij meerdere verhalen aan een gebeurtenis worden opgehangen.

De opnames zullen volgens De Jong zeker een half jaar duren. Het verhaal speelt zich in minstens 6 landen af.

Het onderwerp leent zich goed voor epiek. “De Tachtigjarige Oorlog zit stampvol veldslagen.


De regisseur wordt Roel Reiné.

“Willem van Oranje. Die wordt neergepieft en klaar”. Het is eigenlijk een godsdienstoorlog.


De film zal ongeveer 5 uur lang worden. De film wordt een raamvertellling, waarbij meerdere verhalen aan een gebeurtenis worden opgehangen. Producent Klaas de Jong zegt dat het niet gemakkelijk was om dit in beeld te brengen.

Het wordt een lastige klus, vertelt producent Klaas de Jong. “Die oorlog duurde 2, 3 generaties. Met ontzettend veel spelers – de Watergeuzen, Willem van Oranje, de Spaanse Philip de Tweede, Alva... En er waren minstens 5 landen bij betrokken. Dus hoe breng je zo iets in beeld?”

Daarom verschijnt de film in 2 delen, en duurt hij in totaal 5 uur. Volgens De Jong wordt zelfs die 5 uur nog krap.

De producent zoekt nog financiering voor de film. Wie de hoofdrollen krijgen, is nog onbekend.
De Jong heeft inmiddels het scenario af voor een andere historische film. Dat is Batavia”, wat gaat over een schip van de Vereenigde Oostindische Comagnie dat op een eiland in de buurt van Nederlands-Indië strandt en waar de bemanningsleden al snel hun laagje beschaving laten varen.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.