compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 49 5-12 t/m 11-12
WEB | mobiel
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Europese filmwereld op het groene pad

Europese filmwereld op het groene pad

18-3-2014 Europese groene-filminitiatieven vinden steeds meer weerklank. Niet alleen het Nederlandse Green Film Making project van Strawberryearth.com, maar ook bijvoorbeeld het Duitse Green Film Initiative. Het loopt storm voor de eerste Europese ‘groene’ competitie voor filmstudenten, tijdens de jongste Berlinale stond milieubewuste filmproductie stevig in de schijnwerpers en ook in andere landen krijgt het idee vaste voet aan de grond.

Delen op facebook

Op de cover prijkt onze eigen green filmmaking ambassadrice Thekla Reuten, binnenin het blad staan onder meer reportages over groen opgenomen rolprenten als de Duitse bioscoopfilm Buddy van Michael Bully Herbig en de Warner Bros kaskraker The Great Gatsby met Leonardo di Caprio. Aan content geen gebrek in het Berlinale 2014 nummer van het Duitse groenefilm-vakblad Green Film Shooting.
Het kersverse Duitse filmkeurmerk Green Shooting Card komt aan bod, evenals uiteenlopende milieumaatregelen die je als filmer kunt nemen. Het is alweer het tweede nummer van Green Film Shooting, dat digitaal en op papier uitkwam tijdens de Berlinale in februari.

Sneeuwbal

Dat zo’n glossy bestaat, tekent de vlucht die groen filmen in Europa aan het nemen is. “Het past ook in de grotere aandacht voor duurzaamheid bij bedrijven en instellingen.”, zegt Chai Locher, projectleider van het Green Filmmaking project. “Daarnaast gaan aanzetten en actief lobbywerk van diverse trekkers in verschillende landen vrucht afwerpen Ook het goede voorbeeld van Hollywood heeft geholpen. Het is een sneeuwbal, alles komt bij elkaar.”
In Duitsland begon het toen enkele mensen in 2011 vanuit Potsdam het Green Film Initiative in het leven riepen. Op de Berlinale lieten voor het eerst diverse Duitse producers en ontwerpers serieuze groene ambities blijken.
Ook steeds meer film- en AV-studio’s zijn óm. De Bavaria Film Studios in München presenteren zich als de eerste klimaatneutrale Duitse studiolocatie. Voor verwarming wordt aardwarmte gebruikt, voor elektriciteit waterkracht. De totale CO2-voetafdruk is 44 procent afgenomen. Het restant wordt ‘gecompenseerd’ door de aankoop van aandelen in herbebossing in Mozambique en Indonesische aardwarmteprojecten.

Keerpunt

Elders gaat het eveneens hard. Zo heeft het Vlaams Audiovisueel Fonds een CO2-rekenmodel laten ontwikkelen voor filmproducties en prikkelt filmers sindsdien op allerlei manieren om hun CO2-voetafdruk openbaar te maken en te verkleinen. Veel steun in Frankrijk krijgt het ECOPROD-collectief, opgericht door zes grote partijen in de Franse filmwereld. Laatste nieuws: de Provence-regio heeft een nieuwe manier bedacht om filmmakers te lokken: subsidies en trainingen voor groen filmen.
Is het keerpunt definitief bereikt? Locher aarzelt: “Sommige kleine dingen is intussen op sets gemeengoed, zoals: geen plastic waterflesjes meer. Maar alle verandering is moeilijk, actieve aandacht blijft voorlopig nodig.”

Michel Robles


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.