compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 50 13-12 t/m 19-12
WEB | mobiel
Mary Poppins Returns - Film van de week
MENU
Home > Filmnieuws > Film Blind ook te 'zien' voor blinden

Film Blind ook te 'zien' voor blinden

Audiodescriptie vertaalt stille elementen naar spraak

16-2-2007 De speelfilm Blind van Tamar van den Dop die sinds 8 februari in de bioscoop te zien is, heeft een Nederlandse primeur: het aangrijpende liefdesverhaal is de eerste Nederlandse speelfilm met audiodescriptie (filmbeschrijving). Dit is een techniek waardoor blinden en slechtzienden samen met het reguliere bioscooppubliek kunnen genieten van bioscoopfilms.

Delen op facebook

De film, met in de hoofdrollen Halina Reijn en Joren Seldeslachts, is bij uitstek geschikt om dit systeem in Nederland te introduceren. In het verhaal staat de zintuiglijke ervaring van een blinde jongen centraal, waardoor er al veel aandacht is besteed aan een bijzondere geluidstrack. Producent Petra Goedings van Phanta Vision Film International nam daarom het initiatief om Blind als eerste Nederlandse film met audiodescriptie in de bioscoop uit te brengen.

Regisseur Tamar van den Dop vertelt op een extra geluidsspoor de elementen die alleen op beeld zichtbaar zijn, zoals gezichtsuitdrukkingen, bewegingen, landschappen, decors en kleding. Deze auditieve beschrijvingen worden als een extra signaal doorgestuurd naar een speciaal 'oortje' dat blinden en slechtzienden ontvangen voor aanvang van de film.

De eerste bioscoop die met audiodescriptie is uitgerust is City/movies te Utrecht. Hier vindt op 28 februari, in aanwezigheid van de cast, de officiële introductie plaats. Het systeem zal vervolgens in meer Nederlandse bioscopen geïnstalleerd worden.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.