compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 48 1-12 t/m 7-12
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Film by the Sea 2022 populairder
Fotoreportage

Film by the Sea 2022 populairder

Traditioneel trapt het literair/filmfestival Film by the Sea het festivalseizoen af en dit jaar. Deze 24e editie trok meer bezoekers dan voorheen. Het publiekprijs ging naar Mediterraneo: The Law of the Sea.

Delen op facebook
We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Van 9 tot en met 18 september vond in Vlissingen de 24e editie plaats van Film by the Sea. Het filmfestival noteerde dit jaar 32.874 bezoeken, een stijging van 13% ten opzichte van het coronajaar 2021. Behalve in CineCity Vlissingen konden de filmliefhebbers dit jaar ook terecht in vijf satellietsteden en een online filmzaal. Aan de prijzen die afgelopen zaterdag werden uitgereikt tijdens de Awards Ceremony kan nu ook de publieksprijs worden toegevoegd. Deze gaat naar Mediterraneo: The Law of the Sea van de Spaanse cineast Marcel Barrena.

Stijging van bezoekersaantallen

Met 32.874 bezoeken noteerde ging Film by the Sea een stijging van 13% ten opzichte van de 29.074 van 2021, toen het festival voor het tweede jaar op rij moest plaatsvinden onder beperkende omstandigheden. Festivaldirecteur Jan Doense: ”Na twee jaren met beperkingen kon Film by the Sea dit jaar gelukkig weer plaatsvinden zonder anderhalve meter afstand en met feesten en partijen. De sfeer was dan ook optimaal en de stijging van de bezoekersaantallen zette gelukkig ook door. We zitten zeker nog niet op het niveau van vóór corona, maar dat is helaas een trend die overal zichtbaar is in de culturele sector, dus wij tellen onze zegeningen.”

Publieksprijs
De publieksprijs van Film by the Sea is gewonnen door Mediterraneo: The Law of the Sea van Marcel Barrena. De publieksprijs werd toegekend door de bezoekers van Film by the Sea, die hun stem uitbrachten door een cijfer van 1 tot en met 5 te geven aan geziene films. Mediterraneo: The Law of the Sea vertelt het op ware gebeurtenissen gebaseerde verhaal van Oscar Camps, hoofd van een reddingsbrigade uit Barcelona, die zo geraakt wordt door het beeld van een verdronken kindje dat hij naar Lesbos vertrekt om hulp te bieden. Daar stuit hij op de nodige weerstand van lokale autoriteiten, waarop zijn rechterhand Gerard hem voorhoudt dat je in je eentje geen humanitaire crisis kunt oplossen. Mediterraneo: The Law of the Sea heeft nog geen Nederlandse distributeur.
Op de tweede plaats in de publiekspoll van Film by the Sea eindigde de documentaire ZOEK! De vrouw, de hond en de dood van Nederlandse filmmaker Mariëtte Faber, over twee vrouwelijke hondentrainers die speuren naar vermiste personen, vaak slachtoffers van een zelfverkozen dood. ZOEK! – De vrouw, de hond en dood is in oktober te zien in speciale voorstellingen bij diverse filmtheaters door het land en wordt op maandag 7 november om 202.25 uur uitgezonden bij NPO 2.
Op de derde plaats eindigde Presque van de Franse filmmakers Bernard Campan en Alexandre Jollien, die tevens de hoofdrollen vertolken in dit feel good verhaal van een gehandicapte man en een begrafenisondernemer, die samen een road trip naar het zuiden Frankrijk maken. Presque heeft een Nederlandse distributeur, maar de releasedatum van de film is op dit moment nog niet bekend.
Bekijk hier het volledige overzicht van de publiekspoll van Film by the Sea 2022.

Awards
Op de slotavond van de 24e editie van Film by the Sea werden de volgende prijzen uitgereikt.
Film & Literature Award: Entre deux Mondes - Emmanuel Carrère
Career Achievement Award: Guillermo Arriaga
Le Prix Vive le Cinéma!: "Les heroïques" - Maxime Roy
Prijs van de Jongerenjury: Klondike – Maryna Er Gorbach
International Student Jury Award: Mediterraneo: The Law of the Sea - Marcel Barrena
Beste korte Zeeuwse fictiefilm: Sex Sells – Rudi Brekelmans
Beste korte Zeeuwse documentaire: "5 uur en 35 minuten" – Remi Openeer
Beste lange Zeeuwse documentaire: Eindelienge – Hoekman Brothers

Over Film by the Sea

Film by the Sea is het vierde filmfestival van Nederland en jaarlijks één van de belangrijkste culturele evenementen in Zeeland. Van 9 tot en met 18 september 2022 beleefde het festival zijn 24e editie en kon een breed publiek genieten van ruim 125 films uit alle hoeken van de wereld, waarvan ongeveer een derde eigen import is. Niet alleen boekverfilmingen en Franstalige films, maar ook Zeeuwse films en documentaires krijgen veel aandacht bij Film by the Sea. In de sectie Panorama worden de beste nieuwe kwaliteitsfilms van dit moment vertoond. In 2019 noteerde Film by the Sea 44.000 bezoekers. In de coronajaren 2020 en 2021 waren dat er respectievelijk 21.448 en 28.433. Ongeveer 30% van de bezoekers van Film by the Sea komt van buiten de provincie Zeeland. Naast films presenteerde Film by the Sea ook een uitgebreid randprogramma met o.a. een scenarioworkshop, inledingen, Q&A’s en diverse optredens van artiesten als Denise Jannah en Gruppo Sportivo. De unieke locatie aan zee en het steeds verrassende programma maken Film by the Sea van het Openingsgala tot en met de Awards Ceremony elk jaar weer tot een feest.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.