compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 12 21-3 t/m 27-3
WEB | mobiel
Us - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Film in de maak over Amerikaans-Ierse nazi

Film in de maak over Amerikaans-Ierse nazi

11-3-2004 LONDEN - De onafhankelijke productiemaatschappij Haas-Silver-Levene maakt een film over de Amerikaans-Ierse nazi William Joyce alias 'Lord Haw-Haw'. Het dagblad The Times meldde woensdag dat de film 'Hitlers Engelse accent' wordt gebaseerd op de autobiografie van Joyce van Mary Kenny.

Delen op facebook

Bij een vechtpartij op de lagere school brak de in 1906 in Amerika geboren fascist Joyce, die opgroeide in Ierland, zijn neus maar hij hield het pijnlijke euvel voor zich. De gevolgen van de onverzorgde breuk bezorgden hem een nasaal stemgeluid dat begin jaren veertig een belangrijk element werd van de Duitse propaganda op de Britse eilanden. Door zijn bijzondere uitspraak kreeg Joyce de bijnaam Lord Haw-Haw.

Ongeveer een week voor de oorlog in 1939 uitbrak werd Haw Haw getipt dat hij zou worden opgesloten gedurende de dreigende oorlog. Hij vluchtte naar Berlijn waar hij ging werken voor de Engelstalige afdeling van de Duitse omroep.

Haw-Haw begon zijn propagandaredes met zijn nasale 'Germany Calling' and veroorzaakte grote onrust bij de Britse autoriteiten door zijn anti-oorlogspropaganda. Na 1941 zakte de populariteit van zijn radiopraatjes snel in Groot-Brittannië, maar in Berlijn bleef Haw-Haw nog jaren een grote ster in de nationaal-socialistische propaganda- en omroepwereld.

Eind april 1945 nam Joyce afscheid van zijn luisteraars en een maand later werd hij vlakbij de Deense grens aangesproken door Britse militairen. Ze herkenden zijn stem onmiddellijk. De nazi werd in 1946 als Britse landverrader opgehangen.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.