compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 12 21-3 t/m 27-3
WEB | mobiel
Us - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Film ontvoering Gerrit-Jan Heijn in première

Film ontvoering Gerrit-Jan Heijn in première

27-9-2004 UTRECHT - 'The Clearing', een film die deels is geïnspireerd door de ontvoering van Ahold-topman Gerrit-Jan Heijn, heeft zondagavond in Utrecht zijn Nederlandse première beleefd. In de film speelt acteur Robert Redford een zakenman die wordt ontvoerd door de gefrustreerde werknemer Willem Dafoe.

Delen op facebook

Net als bij de ontvoering van Heijn wordt de ontvoerde zakenman al na een halve dag door zijn gijzelnemer vermoord. De Nederlandse producent Pieter Jan Brugge, die met de film zijn regiedebuut maakt, liet zich inspireren door het verhaal van Heijn. ''Ik vond het verhaal van Heijn een mooie kapstok voor een liefdesverhaal'', zei Brugge. ''Het verhaal van twee oudere mensen die door een crisis hun liefde voor elkaar weer hervinden.''

De film was niet bedoeld als ''een snelle, flitsende thriller'', stelde de regisseur. ''Ik wilde mij richten op de menselijke aspecten van het drama.'' Hij verplaatste het gegeven van de ontvoering naar de Amerikaanse maatschappij, waar het verhaal volgens de filmer beter tot zijn recht kwam. ''De gijzelnemer is zo geïsoleerd dat hij zich niet meer bewust is van de buitenwereld en zijn relatie tot anderen. Hij leeft volledig in de fictie die hijzelf heeft opgebouwd rondom zijn gijzelaar.''

Gerrit-Jan Heijn werd op 9 september 1987 bij zijn villa in Bloemendaal ontvoerd door de gefrustreerde Ferdi E. Hoewel E. hem al snel doodschoot, wist hij toch lang de schijn op te houden dat Heijn nog leefde.

De misdaad hield de Nederlandse media maandenlang in zijn greep. Net als de gijzelnemer in de film liep E. tegen de lamp, toen hij losgeld begon uit te geven. Op 6 april 1988 werd hij gearresteerd. Hij kreeg twintig jaar cel. In augustus 2001 kwam E. vrij.

The Clearing draait vanaf 21 oktober in de bioscoop.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.