compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 12 21-3 t/m 27-3
WEB | mobiel
Us - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Filmbedrijf Geels is failliet

Filmbedrijf Geels is failliet

20-3-2004 AMSTERDAM - Het productiebedrijf First Floor Films is failliet. Daarmee is het filmbedrijf van producent Laurens Geels volkomen ineengestort. Op 25 februari was Geels' andere productie-BV, First Floor Features, al failliet verklaard.

Delen op facebook

Dat blijkt uit het zogeheten verslag van bevindingen dat P. Schaink, de bewindvoerder van het sinds januari in surseance van betaling verkerende filmbedrijf, aan de rechtbank van Amsterdam heeft gestuurd. Volgens dit verslag zijn de vooruitzichten voor Geels' schuldeisers ''op voorhand niet optimistisch'' en is er geen uitzicht op een continuering van een van de bedrijven.

Geels heeft geld van particuliere beleggers, dat was bestemd voor het maken van de films "Views", "Sounds" en "The Agent" gebruikt voor ''het dichten van gaten'' die waren ontstaan bij eerdere producties. Via de fiscaal aantrekkelijke vorm van de commanditaire vennootschap (CV) was in 2002 €7 miljoen opgehaald bij particuliere beleggers. Van dat geld is volgens Geels ''slechts circa de helft'' voor de voorbereidingen voor die films gebruikt.

De bewindvoerder schrijft dat hij geen aanwijzingen heeft dat Geels zich persoonlijk heeft verrijkt, maar hij kan dit ook niet uitsluiten. Hij merkt daarbij op dat ''een belangrijk deel'' van het geld dat wél is besteed aan de voorbereidingen van die films, ''richting aan Geels gelieerde vennootschappen'' is gegaan.

De reeds bestaande financiële problemen werden nijpend bij de productie van Resistance, een CV-film van €16 miljoen die in 2003 in première ging en flopte: de opbrengst is tot nog toe €1,5 miljoen. Om de financiering van Resistance rond te krijgen verzocht Geels ''een of meer medebestuurders'' van de beherend vennoot van de CV - waarin de banken Van Lanschot, Van der Hoop en Staal zaten - om €3 miljoen naar First Floor Features over te maken. Dat geld stond op een geblokkeerde rekening bij ABN Amro en was bedoeld als garantie voor de minimale verkoopopbrengst van de film, waarmee het risico voor de participanten zou worden afgedekt. Volgens Schaink zoekt ABN Amro nog uit of die transactie wel mocht.

Laurens Geels werd bekend met succesfilms als Abel, Flodder en Oscar-winnaar Karakter.

Bron: NRC Handelsblad © 2004


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.