compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 11 14-3 t/m 20-3
WEB | mobiel
Arctic - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Filmbedrijf Laurens Geels in financiële problemen

Filmbedrijf Laurens Geels in financiële problemen

12-11-2003 AMSTERDAM - Filmbedrijf First Floor Features zit in de financiële problemen. Banken hebben accountantsbureau Deloitte en Touche gevraagd onderzoek te doen naar de gang van zaken in het bedrijf van filmproducent Laurens Geels.

Delen op facebook

First Floor Features is bekend van films als Flodder, De Noorderlingen, Oscar-winnaar Karakter en Lang leve de koningin. Het nieuws is bekendgemaakt door de banken die vennoot waren in drie filmprojecten van First Floor: Resistance, dat deze zomer uitkwam, "De Infiltrant", waarvan de opnamen in oktober werden afgeblazen, en "Views & Sounds", waarvan de voorbereidingen nog niet zijn begonnen. Volgens een woordvoerder van de financiers ''bestaat het vermoeden dat er liquiditeitsproblemen zijn bij het bedrijf''.

De films zouden worden geproduceerd met een zogeheten cv-constructie, waarin particuliere investeerders tegen aanzienlijk belastingsvoordeel deelnemen. Voor de drie titels waren drie commanditaire vennootschappen (cv's) opgericht: Cinepartner I en II en Hoog Rendement. In totaal is voor de drie cv's 22,4 miljoen euro 'opgehaald', aldus de woordvoerder van de banken. ''In alledrie de potten is geld gestort. Nu wordt nog uitgezocht hoe het geld is aangewend.''

Het onderzoek is aangemeld bij de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten. Tot het onderzoek is afgerond is onduidelijk hoeveel de particuliere beleggers zullen terugzien van hun geld. Geels, die onbereikbaar is voor commentaar, heeft met zijn projecten een groot aantal schulden opgebouwd. Schuldeisers hebben tegenover deze krant bevestigd dat zij al weken geen contact meer kunnen krijgen met Geels.

De eerste berichten over de problemen bij First Floor Features volgden op het echec van Resistance, de enige van de drie cv-films die daadwerkelijk is afgemaakt en uitgebracht, in de zomer van dit jaar. De film, met een budget van 16 miljoen euro de duurste volledig Nederlandse ooit, bleef slechts enkele weken in de bioscopen draaien.

Na de zomer begon de voorproductie van "De Infiltrant". Dat project werd begin oktober stilgelegd, tien dagen voor de opnamen in Spanje zouden beginnen. Karin de Boer, die als freelancer voor First Floor de productie in Spanje leidde, krijgt sinds een half jaar nog slechts ten dele haar rekeningen uitbetaald. Peter Soler Welter, de Spaanse productiemanager voor "De Infiltrant", zegt dat zijn bedrijf, de Service Company, voor ruim 58.000 euro in de productie heeft gestoken. ''We hebben ook geld voorgeschoten voor First Floor: hotels, taxi's. Daar hebben we nooit iets van teruggezien.''

De Argentijnse regisseur Alejandro Agresti, die bij First Floor Valentín maakte, laat per e-mail weten dat hij nooit geld heeft gekregen nadat Geels de filmrechten in de VS heeft verkocht. De Nederlandse filmer Albert ter Heerdt zegt slechts ten dele te zijn betaald voor een scenario over de bokser Bep van Klaveren. Beiden zeggen dat ze steeds contact proberen te krijgen met Laurens Geels, maar dat hij zich onbereikbaar houdt.

Ook regisseur Dick Maas, met wie Geels in 1985 First Floor Features oprichtte heeft naar eigen zeggen al een jaar geen contact meer kunnen krijgen met Geels. Anderhalf jaar geleden gingen Geels en Maas uit elkaar. Volgens de Kamer van Koophandel is Maas via zijn bv Top Floor Holding II nog wel verbonden aan First Floor Features. Een woordvoerder van de banken laat weten dat het onderzoek zich niet uitstrekt tot Maas' bv, wel tot die van Geels.

Bron: NRC Handelsblad © 2003


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.