compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 12 21-3 t/m 27-3
WEB | mobiel
Us - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Filmfestival Amnesty wil ogen openen

Filmfestival Amnesty wil ogen openen

Achtste editie AIFF woensdag 8 maart van start

2-3-2006 AMSTERDAM - Voor de achtste maal presenteert Amnesty International haar eigen filmfestival gericht op mensenrechten en menselijke waardigheden. De organisatie ligt voor het eerst in handen van de stichting Movies that Matter.

Delen op facebook

Movies that Matter is een verzelfstandiging van de filmfestivalafdeling van Amnesty International. Movies that Matter wil publiek, opinieleiders en beleidsmakers raken en bewust maken van mensenrechten en situaties waarin deze rechten en menselijke waardigheid in het geding zijn. Voor het eerst zullen dit jaar naast in Amsterdam ook in Utrecht en Den Haag films vertoont worden onder de vlag van Amnesty.

Het festival wordt aanstaande woensdag geopend met een filmgala door mensenrechtenactiviste Vanessa Redgrave. Tijdens het gala vindt een speciale vertoning van de film Tsotsi plaats. Regisseur Gavin Hood en hoofdrolspeler Presley Chweneyagae hebben hun komst naar het gala aangekondigd. Astrid Joosten presenteert het gala dat de oprichting van Stichting Movies that Matter markeert.

Tsotsi is de Zuid-Afrikaanse inzending voor de Oscars en is genomineerd in de categorie beste anderstalige (buitenlandse) film. De film vertelt het verhaal van gangster Tsotsi, die per ongeluk een baby ontvoert. Hij weet zich er geen raad mee, maar door de gedwongen verantwoordelijkheid verandert zijn leven. Het townshipdrama Tsotsi staat symbool voor het hedendaagse Zuid-Afrika, met haar erfenis van wetteloosheid, maar ook met het perspectief van rechtvaardigheid.

Tijdens het fesival worden onder meer de publiekstrekker van vorig jaar Hotel Rwanda, Shooting Dogs, 26.000 Gezichten en Avenge But One of My Two Eyes. Deze laatste film won op het International Film Festival Rotterdam de Amnesty International-DOEN Award.

Het filmfestival start woensdag 8 maart en duurt tot 12 maart.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.