compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 12 21-3 t/m 27-3
WEB | mobiel
Us - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Filmfestival Cannes gestart

Filmfestival Cannes gestart

Tiendaags festival gaat voor cinematografische kwaliteit

12-5-2005 CANNES - De 58ste editie van het beroemde filmfestival Cannes is gisteren van start gegaan. Het festival begon met de vertoning van de film Lemming.

Delen op facebook

Tijdens het festival zullen 21 films meedingen naar de Gouden Palm. Inzendingen zijn er van 'oude rotten' die al eerder een Gouden Palm mochten ontvangen, waaronder Lars von Trier (Manderlay) en Wim Wenders (Don't Come Knocking). Verrassende nieuwkomer op het festival is acteur en nu ook regisseur Tommy Lee Jones die een gooi doet naar de felbegeerde onderscheiding met "The Three Burials of Melquiades Estrada".
De directie van het filmfestival wil voorkomen dat zoals vorig jaar een film om politieke redenen een Gouden Palm wint en heeft de jury op het hart gedrukt om vooral naar de cinematografische kwaliteit van de films te kijken. De jury bestaat uit onder meer actrice Salma Hayek (Traffic, Desperado) en schrijfster Toni Morrison (winnaar Nobelprijs literatuur 1993). De jury staat onder leiding van regisseur Emir Kusturica (When Father Was Away On Business en Underground; beide goed voor een Gouden Palm).
Verwacht hoogtepunt van het festival is de vertoning van het derde deel van de Star Wars-saga: Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith. In Cannes wordt de film eerder vertoond dan de officiële première in de VS. Het filmfestival eindigt 22 mei met de film Chromophobia.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.