compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 12 21-3 t/m 27-3
WEB | mobiel
Us - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Filmmuziek Sjostakovitsj alsnog in première

Filmmuziek Sjostakovitsj alsnog in première

25-7-2002 De muziek die de beroemde componist Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975) in 1930/31 maakte voor de film 'Odna', wordt volgend jaar voor het eerst in de geschiedenis uitgevoerd.

Delen op facebook

Het gaat om filmmuziek in afzonderlijke nummers, waarvan het notenschrift voor bijna eenderde verloren ging in de Tweede Wereldoorlog. De wereldpremière is te danken aan de maandelange restauratie op initiatief van van de stichting Film in Concert.

Odna (Alleen) onder regie van Grigori Kozintsev en Leonid Trauberg, was na 'New Babylon' in 1929 de tweede film waarvoor Sjostakovitsj de muziek componeerde. De film werd aanvankelijk gedraaid als stomme film maar later omgezet in een geluidsfilm met de muziek op band.

In de oorlog gingen zeventien van de 45 nummers bladmuziek verloren. Van de film, in 1960 door het Russische Gosfilmofond gerestaureerd, ontbreekt ook een deel maar hiervan behoort de bladmuziek tot de bewaardgebleven stukken.

De Britse dirigent Mark Fitz-Gerald zette het filmgeluid van de zeventien ontbrekende partituren om in bladmuziek. 'Een honds karwei. Een topprestatie,' aldus Theodore van Houten van Film in Concert die Fitz-Gerald bij het omzetten hielp.

Het muziekstuk gaat in première op 12 april 2003 in het Theater aan de Parade in Den Bosch.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.