compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 09 27-2 t/m 4-3
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Franse regisseur Delannoy overleden

Franse regisseur Delannoy overleden

Franse regisseur van Notre Dame de Paris overleden

20-6-2008 : De Franse filmregisseur Jean Delannoy is woensdag op honderdjarige leeftijd overleden in Guainville, ten westen van Parijs. Hij brak door in 1943 met L'éternel retour en boekte succes met de verfilming van Victor Hugo's Notre Dame de Paris in 1956.

Delen op facebook

De Franse filmregisseur Jean Delannoy is woensdag 20 juni op honderdjarige leeftijd overleden in zijn woning in Guainville ten westen van Parijs. Hij brak in 1943 door met L'Éternel retour, over de legende van Tristan en Isolde. Daarvoor was hij al in de jaren twintig begonnen als acteur. Rond 1930 begon hij zelf films te regisseren. Hij verkreeg snel de reputatie van een gevoelige ambachtsman die grootse bijdrages leverde aan de filmwereld.

Hij maakte in 1946 La Symphonie pastorale, over een blind weesmeisje dat verliefd wordt op een getrouwde dominee. De film werd op het filmfestival van Cannes bekroond met de Grand Prix du Festival.

In de jaren vijftig ging Jean Delannoy over op overdreven melodrama's, waaronder Notre Dame de Paris in 1956. Zijn klassieke stijl werd in de jaren zestig ingehaald door de Nouvelle Vague van o.a. François Truffaut en zijn werk ging de geschiedenis in als 'Le cinéma de papa'.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.